Metrofirma snyder med løn for 3,5 millioner i Sverige

Infrastruktur

16/09/2014 10:24

Suleman Haider

Det irske vikarfirma ICDS, der arbejder på metroen, kom i sidste uge i modvind, da ulovlige boligforhold for metroarbejdere blev afsløret.

Men det er ikke kun i Danmark firmaet får kritik. I Sverige har fagforeningen Byggnads rejst krav mod ICDS på 3,5 millioner svenske kroner i arbejdsretten. Det svarer til 2,8 millioner danske kroner. Det skriver Fagbladet 3F.

En række irske bygningsarbejdere er blandt andet blevet snydt for 45 kroner i timen, mener den svenske fagforening.

- Jeg har lavet en granskning af lønnen i firmaet og fået indsigt i lønsedlerne. Det er tydeligt, at ICDS ikke betaler den løn, som de skal, siger Johan Dahlberg, der er faglig sekretær i Byggnads i Skåne.

Ifølge Johan Dahlberg tjener de irske ansatte 121 danske kroner i timen, som er mindstelønnen for ufaglærte. Men de burde få 157 kroner, fordi de er faglærte tømrere, mener Johan Dahlberg.

Det er især på store offentlige byggerier i det sydlige Sverige, at ICDS leverer mandskab. Det sker ofte for den store, nordiske entreprenør NCC. For tiden arbejder ICDS blandt andet for NCC på et stort byggeri af boliger og butikker i Malmø kaldet Triangelprojektet.

Direktør i ICDS, Tom McHugh, vil ikke lave interview om sagen. Men han bekræfter, at fagforeningen har rejst krav mod ICDS svarende til 2,8 millioner kroner.

- Vi har lavet et robust forsvar, og som sagen står nu i retssystemet ville det være upassende for os at udtale os offentligt, skriver Tom McHugh i en mail.

Hvis Byggnads vinder sagen i arbejdsretten, forventer fagforeningen at rejse et endnu større krav mod ICDS for lønsnyd på yderligere en stribe byggepladser.

I Danmark har sagen om boligforholdene i Rødovre fået Metroselskabet til at undersøge indkvarteringen for alle de ansatte hos metroens underentreprenører. Det oplyste transportminister Magnus Heunicke (S) forleden på et samråd.

 

 

 

Mest Læste

Annonce