Millioner til syge skal støves af i Socialministeriet

Velfærd

21/05/2014 13:49

Suleman Haider

Socialministeren forstår, hvis det undrer, at 135 millioner kroner har ligget ubrugt hen i ministeriet.

Socialminister Manu Sareen (R) erkender, at det "er et meget højt beløb", når ministeriet ikke har brugt 135,3 millioner kroner, som ellers er afsat til at hjælpe personer med sindslidelser og andre psykiske problemer.

Pengene, der fordeler sig over tre konti i ministeriet, kan gøre bedre gavn end bare at ligge og samle støv, lyder det fra ministeren, der godt kan forstå, hvis man undrer sig over beløbets størrelse. 

- Men jeg er glad for, at beløbet er meget lavere nu, end før denne regering trådte til, siger Manu Sareen i et skriftligt svar til Ritzau. 

Socialministeren forklarer, at på tre år er puklen af midler, der ikke er blevet brugt, barberet ned på alle konti med omkring 750 millioner kroner. 

Ifølge Manu Sareen betyder det, at de i stedet for at samle støv på "bankbogen" kommer ud i virkeligheden og hjælper eksempelvis sindslidende, hjemløse samt udsatte børn og unge. 

- Det gælder også de tre konti med i alt 135,3 millioner kroner. Her lød saldoen på knap 200 millioner kroner, før regeringen trådte til, siger ministeren.

- Vi får med andre ord pengene hurtigere ud og virke nu. Men vi er langt fra i mål, understreger Manu Sareen.

Selv om Socialministeriet har planer om at benytte midlerne, så er det stærkt kritisk, at ophobningen har fundet sted, lyder det fra Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo.

- Når vi sætter penge af til de ting, regner vi med, at de bliver brugt. Og når det så viser sig, at midlerne ikke bliver brugt, er det uanstændigt, siger ordføreren. 

- Det er simpelthen uacceptabelt. Det må være noget med, at man ikke har de rette holdninger til udsatte grupper. Så jeg kan kun være dybt forarget over, hvordan man har administreret det, tilføjer Eyvind Vesselbo.

Læs også: Regeringen vil sikre ligeværd - lægger op til historisk investering i psykiatrien

Venstres socialordfører kritiserer Socialministeriet for at give afslag på økonomisk støtte til projekter for psykisk syge, og at det har medvirket til ophobningen af de ikke brugte midler. 

Sådan forholder det sig dog ikke, lyder svaret fra Socialministeriet. I stedet forklares det, at pengene i puljen er gået til en række projekter, som blandt andet skal hjælpe sindslidende.

Samtidig lyder det, at når ansøgere ender med at få afslag, så er det ikke alene, fordi der mangler penge, men fordi ansøgerne også skal leve op til en række krav for at kunne få støtte. 

Fakta: Derfor er millioner til psykiatrien ikke brugt   Socialministeriet har ikke brugt 135,3 millioner kroner, som ellers er afsat til blandt andre sindslidende.

I Socialministeriet har man 135,3 millioner kroner på "bankbogen", som står og samler støv. Pengene er ikke blevet brugt, selv om de er afsat til at hjælpe personer med sindslidelser og andre psykiske problemer.

  • De 135,3 millioner kroner fordeler sig over tre konti i Socialministeriet.
  • Ifølge Socialministeriet kan det aldrig helt undgås, at der står ubrugte midler på "bankbogen".
  • Nogle gange bliver et projekt eksempelvis billigere, end man havde regnet med, eller man må droppe et projekt, fordi det ikke er levedygtigt.
  • Når den slags sker, så vokser pengene på "bankbogen".
  • En anden grund til de ophobede midler er, at en del af pengene er afsat til igangværende eller nye projekter i år.
  • Derudover er nogle projekter blevet forsinket så meget, at ministeriet ikke har kunnet udbetale midlerne som planlagt, og så kommer de til at tælle som opsparede midler i regnskabet.
  • Socialminister Manu Sareen (R) vil nu sørge for, at overskydende midler, der ikke er øremærket projekter, bliver omprioriteret til nye projekter frem for at samle støv.
  • Midlerne vil indgå i efterårets forhandlinger, men præcis hvor midlerne skal sættes ind, vil socialministeren tage med i forhandlingslokalet med satspuljeordførerne.

Kilde: Socialministeriet 

 

   

Mest Læste

Annonce