Minister: Danske millioner er ikke misbrugt i Mali

Politik

11/04/2014 10:11

Udviklingsministeren savner dokumentation for, at omkring 500 millioner kroner skulle være gået til spilde.

Dansk bistand i Mali for 500 millioner kroner er hverken havnet i forkerte hænder eller er direkte spildt, siger udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Politiken skriver fredag, at bistand til en værdi af en halv milliard danske kroner "i bedste fald" er blevet misbrugt og endt i lommerne på stammeledere, embedsmænd og politikere.

- Det er i strid med sandheden at påstå, at der er en halv milliard, der er forsvundet. Det er en fuldstændig udokumenteret påstand, siger Mogens Jensen til Ritzau.

I værste fald har international bistand direkte været med til at fremkalde konflikten i den nordlige del af Mali, skriver Politiken med henvisning til en analyse fra Irin, et uafhængigt nyheds- og analysebureau under FN's kontor for humanitær bistand.

Ifølge Mogens Jensen er der tale om en halvanden år gammel analyse, der konkluderer, at det er svært at få hjælpen ud til hele Mali. Og den konklusion er for så vidt rigtig, siger udviklingsministeren.

- Men det har jo intet at gøre med, om den hjælp, som Danmark har givet til Mali, har virket. Og der kan jeg sige klart og tydeligt, at den har virket.

- Danmark har med de penge, vi har givet til Mali, bidraget til at skaffe vand og mad til tusinder af maliere. Det har ikke noget på sig, at den danske bistand ikke har nyttet, siger Mogens Jensen.

Udviklingsministeren har selv været i Mali for nylig og her var han ude at se nogle af de projekter, der er finansieret af danske bistandskroner. Blandt andet til at skaffe drikkevand.

- Vi har ikke med de kontrol- og revisionsmekanismer, som vi bruger, når vi arbejder i lande som Mali, kunnet konstatere noget misbrug, eller at penge er blevet brugt til korruption. Det har vi ikke kunnet påvise, siger ministeren.

Mali er et af verdens fattigste lande og har tilmed været uroligt i den nordlige del i en periode, indtil al-Qaeda-støttede militante blev drevet ud af landets nordlige del.

Ministeren forventer at støtte Mali med omkring 175 millioner kroner om året i de kommende år.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce