Minister: Datatilsynet kan ikke afsløre læk til NSA

Politik

28/2/14 9:16

Justitsministeren bekræfter, at Datatilsynet er magtesløse overfor udenlandske efterretningstjenester.

Datatilsynet vil sandsynligvis ikke kunne afsløre en større virksomheds udlevering af danskernes personlige oplysninger til en udenlandsk efterretningstjeneste, skriver Berlingske.

Det står klart, efter Folketingets Retsudvalg stillede justitsminister Karen Hækkerup (S) et spørgsmål på vegne af Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper.

Spørgsmålet omhandler en garanti for, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA ikke kan komme i besiddelse af danskeres personlige oplysninger, hvis Nets sælges til en virksomhed, der er baseret i USA eller som er amerikansk-ejet.

Nets står bag NemID, Dankortet og Betalingsservice.

- Hvis en større IT-virksomhed på ledelsesniveau samarbejder med og udleverer oplysninger til en fremmed efterretningstjeneste, er det ikke umiddelbart realistisk at forvente, at Datatilsynets tilsyn vil kunne afsløre dette, lyder justitsministerens svar til retsudvalget ifølge Berlingske.

I svaret uddybes der, at et "usikkert tredjeland" uden for EU kan være underlagt det pågældende lands lov.

Bekymringen omkring et salg til USA skyldes frygten for, at den amerikanske lov Patriot Act vil overtrumfe dansk lovgivning. Dermed vil NSA kunne få fat i danskernes personfølsomme oplysninger.

Pernille Skipper mener, at den manglende kontrol er et "kæmpe problem".

- Vi har en regering, som nægter, at der skulle være problemer eller indikationer på problemer. Den holdning står jo i skærende kontrast til Edward Snowdens afsløringer og i skærende kontrast til, at der er stadig flere datalæk, siger Pernille Skipper til avisen.

Antallet af sager om datalækager er steget fra 20 i 2003 til mindst 80 sager i 2013. Af de sager har over halvdelen forbindelse til offentlige institutioner, skriver Berlingske.

Enhedslisten ønsker flere bevillinger til Datatilsynet og forbedrede kontrolmuligheder.

Justitsministeren ønsker ikke at uddybe sin forklaring til Retsudvalget over for Berlingske.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.