Minister vil ændre greencard-regler

Politik

20/01/2014 11:57

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen vil fastholde den kritiserede greencard-ordning, men den skal ændres.

Danmark har brug for at kunne tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft, og derfor er det vigtigt at bevare greencard-ordningen, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Men ordningen har visse vanskeligheder, og derfor skal reglerne ændres i løbet af foråret.

- Vi i gang med at se på alle de regler, vi har for international rekruttering. Det giver ingen mening at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet for at lade dem havne i ufaglærte job, siger ministeren.

Hun understreger, at ingen i Danmark bør arbejde så mange timer, og at ingen bør arbejde til så lav en løn, som det blev vist i DR søndag aften.

- De forhold er helt uacceptable, uanset om det er dansk eller udenlandsk arbejdskraft, siger Mette Frederiksen.

Også Dansk Industri (DI) bakker op om ordningen, men siger, at den ikke fungerer efter hensigten.

- Det er problematisk, at folk på ordningen får lavtlønsjob. Det var ikke det, der var meningen, da ordningen blev indført i 2008, siger Claus Aastrup Seidelin, arbejdsmarkedskonsulent i DI.

Han foreslår at skrue ordningen sådan sammen, at udlændinge med efterspurgte kompetencer får flere point end dem med fagområder, hvor efterspørgslen ikke er så akut.

Ifølge DR Nyheder har over 80 procent af de 149 greencard-indehavere, som mediet har haft kontakt med via en Facebook-gruppe, arbejdet ufaglært - hovedsageligt i kiosker, restauranter eller rengøringsselskaber.

Det er ikke første gang, ordningen kritiseres. I 2012 viste en kandidatafhandling fra Roskilde Universitet (RUC), at syv ud af 10 indehavere af et greencard enten var ledige eller arbejdede som ufaglærte.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce