- Politikerne skal i højere grad gøre sig umage for at undgå personsager, siger Mogens Lykketoft. Foto: Steen Brogaard
- Politikerne skal i højere grad gøre sig umage for at undgå personsager, siger Mogens Lykketoft. Foto: Steen Brogaard

Netavis: Tilliden til politikerne styrtdykker

Politik

06/1/14 9:39

På få år er danskernes tillid til politikerne faldet dramatisk, viser ny måling. Folketingsformand er bekymret

På få år er andelen, der har meget eller ret stor tillid til politikerne, halveret til kun 36 procent af danskerne, viser en ny måling, som A&B Analyse har foretaget for netavisen Altinget.dk.

Dermed ser det ud til, at befolkningens tillid til politikerne styrtdykker, for tallet er lavere end nogensinde før.

- Nedenunder de akutte personsager på Christiansborg og diverse borgmesterkup, så er der en generel trend til, at tilliden til politikerne er dalende.

- Løftebruds-debatten spiller helt sikkert også en rolle. Der er en del vælgere, som oplever, at de har fået en anden politik end den, de troede, de havde stemt på, siger valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager til netavisen Altinget.dk.

Derfor ser man ret store vælgervandringer væk fra især S og SF efter valget, mener han.

Efter hvert valg siden 1994 har valgforskere stillet spørgsmålet: "Hvor stor tillid har du til danske politikere i almindelighed?"

Indtil 2011 har mellem 54 og 70 procent af vælgerne sagt, at de har stor eller ret stor tillid til politikerne.

Op gennem halvfemserne steg tilliden til de danske politikere, og den toppede midt i nullerne med kontraktpolitikken under daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Hos Folketingets Præsidium ser både formanden Mogens Lykketoft (S) og næstformand Bertel Haarder (V) alvorligt på udviklingen.

- Det er alvorligt. Der er et stort arbejde at gøre fra alle sider for at rette op på tilliden.

- Politikerne skal i højere grad gøre sig umage for at undgå personsager. De skal ikke bare spille efter reglerne, men også have øje for, hvad der er god adfærd for ministre og folketingsmedlemmer, siger Mogens Lykketoft.

Både Lykketoft og Haarder er enige med valgforskeren Rune Stubager i, at den økonomiske krise er den primære årsag til den styrtdykkende tillid.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.