Notat fra Mette F: 8 ud af 10 syge mister jobbet

Velfærd

10/2/14 8:24

Nick Allentoft

Du skal lade være med at blive langtidssyg, hvis du vil beholde din plads ved samlebåndet eller bag skrivebordet. Det skriver Avisen.dk.

Over otte ud af ti vil få en fyreseddel, før de har været syge i fem måneder. Det vil med andre ord være under to ud af ti, der stadigvæk har en ansættelseskontrakt efter fem måneders sygdom.

Det viser et nyt skøn fra Beskæftigelsesministeriet, som Avisen.dk har fået indsigt i.

Ifølge en seniorforsker med speciale i sygefravær forringer en fyring den syges chancer for at få et langt arbejdsliv.

"Det er bedre at sørge for, at den syge har en tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvis du først er marginaliseret, er din risiko for at ryge permanent ud bare større. Punktum," siger Thomas Lund, der er tilknyttet Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning til Avisen.dk.

Han mener, at tallet fra Beskæftigelsesministeriet bekræfter en eksisterende tendens - at sygdom skader din jobsikkerhed.

Skønnet blev til under forhandlingerne om en reform af sygedagpengesystemet, der sluttede med et forlig blandt alle politiske partier med undtagelse af Enhedslisten i december.

Tallet tager udgangspunkt i de 14.700, der skønnes at skulle på "syge-kontanthjælp", når reformen er trådt i kraft. Ud af dem vil 12.500 være uden ansættelse efter fem måneder.

I forbindelse med reformen blev det også vedtaget, at arbejdsgivere med medarbejdere på "syge-kontanthjælp" skal have et markant lavere tilskud til at dække den syges løn. Tilskuddet vil falde med op til 7.000 kroner om måneden. Dansk Erhverv og 3F har tidligere forudset, at det vil betyde flere fyringer.

Dansk Erhverv, der repræsenterer 17.000 firmaer, mener, at det i mange tilfælde er for dyrt at have en sengeliggende medarbejder. Det kan især gå ud over nyansatte.

"De første 30 dages sygdom er en udgift, og oveni skal man betale en vikar. Hvis der ikke er udsigt til snarlig raskmelding, og man ikke kender medarbejderen særlig godt endnu, så vil man begynde at overveje en fyring," siger Ole Steen Olsen, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv til Avisen.dk.

Han er ikke bleg for at gentage, at reformens lavere tilskud til den syges arbejdsgiver vil resultere i flere fyringer.

Pædagogerne er en af de faggrupper, der allerede nu oplever en stigende tendens til, at medarbejdere bliver fyret, mens de er syge.

Formanden for deres a-kasse frygter, at den tendens nu forværres.

"De bliver typisk syge af stress og ondt i ryggen, der kun giver ret til den kontanthjælpslignende ydelse. Derfor vil deres arbejdsgivere få mindre i tilskud, og det kan koste dem jobbet," siger Lasse Bjerg til Avisen.dk.

Læs mere på Avisen.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.