Nu får børn lov at klage til FN - bare ikke danske børn

Politik

15/01/2014 12:25

Red Barnet: Det er en historisk sejr for børn, at de kan klage til FN, hvis en stat krænker deres rettigheder.

Børn får nu lov til at klage til FN, hvis deres rettigheder er blevet krænket. Bare ikke danske børn. For Danmark har endnu ikke underskrevet aftalen. Og det er ikke godt nok, mener Red Barnets Mimi Jakobsen.

Sent tirsdag aften godkendte Costa Rica som det 10. land i verden børns ret til at klage til FN.

At Danmark ikke er med i det gode selskab, så danske børn får ret til at klage internationalt, skaber dyb forundring hos Red Barnet.

- Hvis Danmark mener det, når vi siger, at børn har rettigheder, så skal vi også give dem mulighed for at klage. Børn skal kunne sige fra og blive taget alvorligt, hvis nogen krænker deres værdighed og udsætter dem for overgreb, siger Mimi Jakobsen.

For at klageadgangen kan tages i brug, kræver det, at 10 lande har ratificeret den. Derfor skrev Costa Rica tirsdag aften sig ind i børnerettighedernes verdenshistorie, da de tilsluttede sig.

Det er den største sejr for børns retssikkerheder siden vedtagelsen af Børnekonventionen i 1989, at børn nu kan klage internationalt, hvis deres rettigheder krænkes, mener Red Barnet.

Det betyder, at børns rettigheder langt om længe bliver ligestillet med andre menneskerettigheder.

Danmark bør derfor straks slutte sig til de andre lande, så også danske børn får ret til at klage til FN. Det kan kun gå for langsomt, mener Red Barnets generalsekretær.

- Når man ser på listen af lande, der har givet børn lov til at klage til FN, så forventer jeg da, at Danmark hurtigst muligt slutter sig til flokken, siger Mimi Jakobsen og fortsætter:

- Det kan virke absurd, at vi ude i verden råber op om, at stater skal respektere børns rettigheder, men når det kommer til at give børn ret til at klage, så lurepasser vi. Det skal der laves om på, siger Mimi Jakobsen.

I år fylder Børnekonventionen 25 år. Red Barnet opfordrer regeringen til at hejse flaget for alle verdens børns rettigheder ved i en fart at følge trop og få sat turbo på at give børn ret til at klage internationalt, hvis deres rettigheder bliver krænket.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce