Arbejdsløshed, førtidspension og lav indkomst er mere udbredt blandt voksne børn, der er vokset op med kronisk syge forældre.
Sådan lyder det fra forskeren bag en stor undersøgelse ved Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet, skriver Kristeligt Dagblad.
- Min forskning viser, at det kan påvirke et menneske helt indtil pensionsalderen at have en kronisk syg mor eller far, og det bør sundhedsvæsenet være opmærksom på, siger Julie Moberg, der blandt andet er uddannet sygeplejerske, til avisen.
Hun har netop afleveret sin ph.d.-afhandling om mennesker, der er vokset op med en skleroseramte forældre.
LÆS OGSÅ: Tidlig indsats kan spare formuer
Den viser, at der er større risiko for, at voksne børn af forældre med den kroniske sygdom bliver arbejdsløse, kommer på førtidspension og tjener under 250.000 kroner om året sammenlignet med den øvrige befolkning.
Knap 2500 børn af en forælder med diagnosen multipel sklerose er med i studiet. De var mellem 30 og 57 år gamle, da det blev afsluttet i 2012. Kontrolgruppen er på knap 20.000 personer.
- Ingen andre i verden har lavet tilsvarende undersøgelser på børn, der er så gamle. Man har ikke engang vidst, at det kunne have så langvarig indflydelse, siger hun til Kristeligt Dagblad.
En af forklaringerne på resultatet kan ifølge Julie Moberg være børnenes store kærlighed og omsorg for de syge forældre.
Ph.d.-afhandlingen underbygger det, som organisationen Børn, Unge & Sorg har oplevet i praksis gennem mange år. Det fortæller direktør Preben Engelbrekt til Kristeligt Dagblad.
Direktøren ser gerne, at Sundhedsstyrelsens retningslinjer for, hvordan børn skal inddrages, når en forælder får konstateret en livstruende eller kronisk sygdom, laves til lov som i Norge, Sverige og Finland.
Det samme mener både Scleroseforeningen og Kræftens Bekæmpelse.
- Vi har længe sagt, at man må skrive børn som pårørende ind i sundhedsloven.
- Man bør ved lov forpligte sig til at undersøge, om der er børn til kronisk eller livstruende syge patienter, og i så fald sætte et beredskab op i forhold til de børn, siger direktør Leif Vestergaard til Kristeligt Dagblad.
/ritzau/