Ny SF-ordfører: Dansk kultur er mere end flæskesteg

Politik

03/01/2014 13:11

Özlem Cekic bliver kulturordfører for SF efter rokade. Hun vil gøre op med DF's opfattelse af dansk kultur.

Dansk kultur skal ikke reduceres til flæskesteg eller Carlsberg-øl, lyder det fra SF's nye kulturordfører, Özlem Cekic.

Det er Villy Søvndals afgang som udenrigsminister og udtræden af Folketinget, der har betydet et ændring i SF's folketingsgruppes ordførerskaber.

- Jeg glæder mig til at starte debatter om, hvad der er dansk kultur og prøve at slå et slag for, hvorfor globalisering og mangfoldighed er godt for dansk kultur, siger Özlem Cekic, der er nuværende ligestillings-, sundheds- og psykiatriordfører.

Hun tager afstand fra den kulturpolitik, som der blev ført i 00'erne.

- For mig er danskhed hverken nationalisme eller konservatisme. Dansk kultur kan ikke alene reduceres til flæskesteg eller Carlsberg-øl. For mig er frisind, solidaritet, ytringsfrihed og frihed til forskellighed, vigtige kendetegn for dansk kultur.

- Den danskhed som Dansk Folkeparti står for er udansk. Kultur er vigtig for at bygge broer, mener hun.

Özlem Cekic kommer selv fra en kurdisk-tyrkisk kulturel baggrund og holdt sin første jul for godt en uge siden.

- Jeg blev introduceret til dansk kultur meget senere i mit liv, og den første danske roman, jeg læste, var "Det forsømte forår", og jeg tænkte, at den matematiklærer kunne ligeså godt være en tyrkisk lærer, siger hun og henviser til den nærmest sadistiske lektor Blomme.

- Kultur kan binde os sammen og understrege, hvor meget vi har tilfælles, fastslår hun.

Nogle af de andre temaer, SF's nye kulturordfører vil fokusere på, er en bred rekruttering til kulturlivet, og at man fastholder og udvikler de billige og gratis kulturtilbud så flest mulige borgere får gode kulturoplevelser.

- Jeg har kurdisk baggrund, men jeg har også en arbejderbaggrund. Og derfor betyder det meget for mig, at adgangen til kultur ikke afhænger af, hvilket postnummer man bor i, eller hvor rig man er.

- Der ligger et arbejde i at sikre at kulturen også når frem til Lolland og Vollsmose, siger hun.

Cekic overtager posten efter Ole Sohn.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce