Økonomer: Prisstigningerne kommer op i fart igen i 2014

Politik

10/1/14 11:44

Danskernes løn rakte langt i 2013 med rekordlav inflation. Men i 2014 kommer priserne igen op i gear.

Rekordlave prisstigninger fik danskernes løn til at strække langt i 2013, men den fest kan være slut i år, vurderer flere økonomer.

I år er der udsigt til, at inflationen når et mere almindeligt leje, skriver Las Olsen, forbrugerøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

- Det betyder så også, at der ikke er udsigt til, at lønningerne vil stige mærkbart mere end priserne, som de har gjort det i 2013. Samtidig er der heller ikke udsigt til skattelettelser i nær samme omfang som sidste år.

- En typisk dansk familie fik reelt 615 kroner mere til sig selv om måneden sidste år, men har kun udsigt til en stigning på 162 kroner om måneden i år, sådan som vi opgør det, skriver han.

Også Dansk Byggeris beregninger viser, at den lave inflation gav danskerne omkring 6000 kroner mere mellem hænderne i 2013.

Inflationen havnede i 2013 på det laveste niveau i 60 år med 0,8 procent, men økonomerne venter, at den årlige stigning i forbrugerpriserne næste år vil lande mellem 1,3 og 1,4 procent.

Mens de rekordlave prisstigninger sørgede for, at danskernes løn rakte længere i 2013, så kan prisstigningerne igen indhente lønstigningerne i 2014.

- Efter vores vurdering nåede inflationen bunden i august 2013, og vi forventer stigende inflation herhjemme, når vi kigger ind i 2014, skriver Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, i en kommentar.

- Inflationen vil dog stadig være forholdsvis lav. Det vil lønstigningerne imidlertid også, og der er derfor bestemt ikke udsigt til nogen større reallønsfremgang i 2014, mener hun.

Hvordan lønningerne udvikler sig afhænger blandt andet af de overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked, som netop er gået i gang.

De nuværende aftaler om løn og arbejdsvilkår for 589.000 privatansatte danskere udløber 1. marts i år, og arbejdsgivere og lønmodtagere skal forhandle sig frem til nye overenskomster i løbet af vinteren og foråret.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.