Ole Sohn stopper som minister

12/10/2012 10:32

Ritzau

Kommende SF-formand skal finde ny erhvervs- og vækstminister. Ole Sohn forlader politik efter næste valg.  Det kan bane vej for en ministerpost til Steen Gade eller Holger K. Nielsen.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) har besluttet at stoppe i politik ved næste valg, skriver Jyllands-Posten.
Dermed gør Sohn det også klart, at SF's nye formand kan disponere over hans ministerpost, når det nye SF-hold skal sættes.
- Når der nu skal vælges ny leder, så synes jeg, at det er mest fair at sige, at jeg stopper med udgangen af denne valgperiode, siger Ole Sohn til avisen.
- Det er et signal til de to kombattanter om, at når de nu skal bygge fremtidens hold op, så giver det god mening at se på, hvem der er med efter næste valg, tilføjer ministeren.

Læs også: Sohn vil reformere venstrefløjen

Altså har Ole Sohn med sin beslutning om ikke at genopstille også truffet en beslutning om, at han ikke ønsker at fortsætte som minister, skriver Jyllands-Posten.
Siden SF's formandsvalg gik i gang for fem uger siden, har der været spekuleret i, at Ole Sohn risikerede en fyring, når en ny SF-formand skulle sætte sit hold.
Men Sohn afviser, at han blot forsøger at komme en forestående fyring i forkøbet.
- Jeg ved ikke helt, hvad forskellen er. Man er jo kun minister, så længe statsministeren eller den formand, der bliver valgt, synes, at man skal være det, siger han til avisen og understreger, at han trods alle spekulationerne har "sovet roligt om natten".
Den 58-årige Ole Sohn vil have mere tid til sig selv og familien, og så vil han tilbage til sin virksomhed, Forlaget Sohn, som han måtte trække sig ud af, da han blev minister den 3. oktober sidste år.
SF vælger ny formand lørdag, og der ventes en ministerrokade i begyndelsen af næste uge.
Hvis favoritten Annette Vilhelmsen vinder formandsvalget, er det sandsynligt, at hun selv overtager Sohns post i Erhvervs- og Vækstministeriet, skriver Jyllands-Posten. Som erhvervsordfører er hun nemlig kendt med området.

Sådan kan SF's ministerrokade se ud
Ole Sohns beslutning om at stoppe kan bane vej for en ministerpost til Steen Gade eller Holger K. Nielsen.
Lørdag vælger partiet enten sundhedsminister Astrid Krag eller erhvervsordfører Annette Vilhelmsen til formand, og selvom de begge har en liste med deres ministerhold klar, så har ingen af dem ville lægge den fulde liste frem.
Det er dog nogenlunde sikkert, at Villy Søvndal fortsætter som udenrigsminister. Astrid Krag fortsætter formentlig også som sundhedsminister uanset om hun selv eller Vilhelmsen vinder formandsvalget.
Ida Auken, der også kunne have været et bud på en ny SF-formand, kan formentlig også være rimelig sikker på at fortsætte som miljøminister.
Tilbage er den åbne ministerpost efter Ole Sohn, Thor Möger Pedersens post som skatteminister og Pia Olsen Dyhrs post som handels- og investeringsminister.
Pia Olsen Dyhr har blandt embedsmændene ry for at have gjort det godt som handelsminister, og det kan tale for, at hun får lov til at fortsætte på posten, men hun har haft svært ved at trænge igennem i medierne.
Både Astrid Krag og Annette Vilhelmsen må dog formentlig tage hensyn til, at jo mindre ministerrokaden bliver, jo færre utilfredse afsatte ministre skal den nye formand have siddende i Folketingsgruppen.
Derfor er Ole Sohns beslutning om selv at gå formentlig en lettelse i begge lejre. Det åbner nemlig mulighed for lidt mere smertefrit at gennemføre en rokade.
Hvis Annette Vilhelmsen vinder valget, som det ser ud til i flere baglandsmålinger, så taler meget for, at hun som partiets erhvervsordfører selv overtager posten som erhvervs- og vækstminister efter Ole Sohn.
Annette Vilhelmsen vil formentlig også vælge at stække skatteminister Thor Möger Pedersens magt i partiet, fordi han - især af Annette Vilhelmsens støtter - bliver set som selve symbolet på højredrejning og topstyring i partiet.
Annette Vilhelmsen kan vælge enten at trække Thor Möger Pedersen ud af det magtfulde koordinationsudvalg, der har stor indflydelse på regeringens politik, eller helt at fyre ham som minister.
Er Thor Möger Pedersen helt ude, så kan det bane vej for SF's tidligere formand og nuværende forsvarsordfører Holger K. Nielsen, der valgte at støtte Annette Vilhelmsen på et kritisk tidspunkt, hvor flere af Astrid Krags støtter angreb Vilhelmsen for at være et usikkert kort.
Hvis Astrid Krag vinder formandsvalget, så kan meget tale for en mindre rokade, hvor Steen Gade fra SF's grønne fløj, som tidligt gik ud og støttede Krag, bliver minister efter Ole Sohn.
En anden mulighed er, at Astrid Krag anerkender, at så mange SF'ere har støtte Annette Vilhelmsen, at hun bør blive minister efter Ole Sohn.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce