Ombudsmanden strammer grebet om embedsmænd

Ledelse

15/12/13 10:40

Nick Allentoft

Folketingets Ombudsmand skruer bissen på over for offentlige myndigheder som eksempelvis ministerier og kommuner for at få dem til at give borgerne hurtige svar, når de beder om aktindsigt i en sag. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

»Folketinget har udstukket et direktiv om, at selv meget komplicerede sager, som det i dag ofte tager adskillige måneder at afgøre, skal ekspederes meget hurtigt og på allerhøjest 40 arbejdsdage. Jeg vil gøre mit til, at det sker, og derfor vil myndighederne komme til at opleve ombudsmanden som meget kontant på dette punkt,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Et af de nye redskaber, han vil tage i brug for at få sagsbehandlingstiden ned, er at give myndighederne meget korte frister til at svare på klager, han modtager over afslag på aktindsigt eller langsom sagsbehandling. Ifølge den nye offentlighedslov, som træder i kraft den 1. januar, skal myndighederne afgøre enkle sager på en til to arbejdsdage, store sager inden for 14 dage og meget store sager inden for 40 dage.

»Der er tale om mildt sagt ambitiøse frister, som mange myndigheder, tror jeg, vil få meget svært ved at overholde, hvis de ikke afsætter flere ressourcer til at afgøre sagerne. Men fristerne skal overholdes, og myndighederne har et problem, hvis de ikke gør det,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Hvis f.eks. et ministerium ikke overholder fristerne eller giver afslag på aktindsigt, kan borgerne klage til ham. I dag kan det imidlertid tage mange måneder at få afgjort sådanne klagesager på grund af sagsbehandlingen hos myndighederne og til dels hos ombudsmandsinstitutionen selv.

Det vil ombudsmanden ændre på ved at indføre frister, så en myndighed skal svare på en klage inden for to uger - og tre uger, hvis der også skal indhentes en udtalelse fra en underordnet myndighed, eksempelvis en styrelse under et ministerium. Han indfører tilsvarende korte frister for sig selv og sit personale.

læs mere på jyllands-posten.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce