Ombudsmanden strammer grebet om embedsmænd

Ledelse

15/12/13 10:40

Nick Allentoft

Folketingets Ombudsmand skruer bissen på over for offentlige myndigheder som eksempelvis ministerier og kommuner for at få dem til at give borgerne hurtige svar, når de beder om aktindsigt i en sag. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

»Folketinget har udstukket et direktiv om, at selv meget komplicerede sager, som det i dag ofte tager adskillige måneder at afgøre, skal ekspederes meget hurtigt og på allerhøjest 40 arbejdsdage. Jeg vil gøre mit til, at det sker, og derfor vil myndighederne komme til at opleve ombudsmanden som meget kontant på dette punkt,« siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Et af de nye redskaber, han vil tage i brug for at få sagsbehandlingstiden ned, er at give myndighederne meget korte frister til at svare på klager, han modtager over afslag på aktindsigt eller langsom sagsbehandling. Ifølge den nye offentlighedslov, som træder i kraft den 1. januar, skal myndighederne afgøre enkle sager på en til to arbejdsdage, store sager inden for 14 dage og meget store sager inden for 40 dage.

»Der er tale om mildt sagt ambitiøse frister, som mange myndigheder, tror jeg, vil få meget svært ved at overholde, hvis de ikke afsætter flere ressourcer til at afgøre sagerne. Men fristerne skal overholdes, og myndighederne har et problem, hvis de ikke gør det,« siger Jørgen Steen Sørensen.

Hvis f.eks. et ministerium ikke overholder fristerne eller giver afslag på aktindsigt, kan borgerne klage til ham. I dag kan det imidlertid tage mange måneder at få afgjort sådanne klagesager på grund af sagsbehandlingen hos myndighederne og til dels hos ombudsmandsinstitutionen selv.

Det vil ombudsmanden ændre på ved at indføre frister, så en myndighed skal svare på en klage inden for to uger - og tre uger, hvis der også skal indhentes en udtalelse fra en underordnet myndighed, eksempelvis en styrelse under et ministerium. Han indfører tilsvarende korte frister for sig selv og sit personale.

læs mere på jyllands-posten.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.