Omstridte statsborgerskabssager åbnes måske igen

Politik

05/11/15 8:08

Nick Allentoft

Støjberg afviser ikke forslag om igen at se på 2500 sager, hvor der er givet dispensation til statsborgerskab.

Mere end 6000 personer får formentlig dansk statsborgerskab som konsekvens af et lovforslag, Folketinget torsdag har indledt behandlingen af.

Men selvom det er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der står bag forslaget, så er hun ikke udpræget begejstret for, at så mange mennesker skal have dansk pas.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at der er for mange, der får statsborgerskab på dispensation. Det er præcis derfor, jeg har strammet reglerne, siger hun.

De strammere regler for statsborgerskab, der blandt andet gør det vanskeligere at få dispensation, hvis man ikke lever op til de almindelige betingelser om for eksempel sprogkundskaber, gælder dog ikke for de personer, der aktuelt står til at få statsborgerskab.

Læs også: Khader: Der er flere Belal'er i statsborgerskabslov 

De Konservative og Dansk Folkeparti foreslår, at man endnu engang dykker ned i de sager. De har nemlig mistanke om, at der blandt dispensationerne gemmer sig folk med antidemokratiske holdninger og folk, der har købt sig til lægeerklæringer.

- Der er også mange lovlydige borgere, der opfylder alt, og deres sager skal ekspederes hurtigt. Men jeg har det dårligt med at stemme for folk, der går ind for kalifatet og stening. De fortjener ikke statsborgerskab, siger indfødsretsordfører Naser Khader (K).

Inger Støjberg afviser ikke, at der kan blive tale om at undersøge sagerne endnu engang, selvom et flertal i indfødsretsudvalget flere gange har afvist at behandle sagerne igen. 

Ministeren understreger dog, at hun endnu ikke har set det konkrete forslag fra partierne.

- Men det vil jeg selvfølgelig se på, når det kommer. Jeg har tidligere opfordret indfødsretsudvalget til at genbehandle sagerne, siger Støjberg.

/ritzau/

Annonce