Patienter føler sig alene i specialiseret sundhedsvæsen

Sundhed

18/06/2018 07:36

Freja Eriksen

Ny undersøgelse fra Danske Patienter viser at stadigt flere patienter føler sig alene i sundhedsvæsenet. Kommuner og praktiserende læger skal mere på banen.

De stadigt flere danskere med kroniske eller flere samtidige sygdomme føler sig på egen hånd og uden støtte til følgesygdomme og den psykiske belastning ved at være syg. 

Det viser en ny undersøgelse fra paraplyorganisationen Danske Patienter.

- Ansigt til ansigt er lægerne blevet meget bedre til at inddrage patienten. Men i et højt specialiseret sundhedsvæsen er problemet at se på tværs af specialer og få behandling og dagligdag koordineret, siger Camilla Hersom, formand for Danske Patienter. 

- Alt for mange føler, at det er deres eget ansvar. Det betyder, at vi taber nogle på gulvet, og de hårdest ramte er selvfølgelig dem uden så mange ressourcer.

Næstformanden i Danske Regioner, Ulla Astman (S), erkender, at der er udfordringer. 

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

- Folk kan godt føle sig som Palle alene i verden, og den praktiserende læge skal klart spille en større rolle, hvor det giver mening. Det har vi også lavet aftaler om for eksempel for KOL- og diabetespatienter.

- Men der er også i høj grad brug for højere og mere ensartet kvalitet i kommunernes tilbud, når folk udskrives, siger hun.

Det genkender formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing. Han mener, at sundhedsvæsenets næste store udfordring ligger i kommunerne, der ikke er fulgt med.

- Fra mit eget arbejde ved jeg, at i nogle kommuner kan man ikke satse på udskrivning og genoptræning, fordi kvaliteten er for dårlig, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er enig.

- Vi har fået et langt stærkere sundhedsvæsen. Men vi er ikke i mål, når det gælder om at få tingene til at hænge sammen. Vi har dog allerede sat flere skibe i søen, siger hun. 

Efter sommerferien kommer regeringen med en ny sundhedsreform med særlig fokus på sammenhæng for patienterne.

- De praktiserende læger skal i højere grad være tovholdere. Men kommunerne skal også have fælles standarder, som vi igangsatte i december. I et så lille land må din behandling og genoptræning ikke afhænge af dit postnummer, siger hun.

Fakta: Så mange føler sig alene i sundhedsvæsenet

Undersøgelse fra Danske Patienter sætter fingeren på et nyt ømt punkt i det stadigt mere specialiserede danske sundhedsvæsen.   For nok er dødelighed faldet, og ventelister skåret ned, men de stadigt flere patienter, som på grund af deres sygdom har langvarig og hyppig kontakt med systemet, føler de må klare sig selv.    Kun omkring hver tiende patient med hyppig lægekontakt oplever, at deres praktiserende læge styrer dem igennem.   
  • Kun 30 procent af patienterne med jævnlig kontakt til sundhedsvæsenet føler sig inddraget i forløbet af deres egen behandling. 
  • 60 procent føler, at de selv skal koordinere og følge op på behandlingen. 
  • Kun 11 procent synes, de kan give stafetten for deres behandlingsforløb til deres praktiserende læge.
  • Patienterne efterlyser også større fokus på deres følgesygdomme. Halvdelen af dem mener, at den store psykiske belastning ved at være syg får for lidt opmærksomhed.

Kilder: Danske Patienter

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce