Pia Olsen Dyhr fik muret kritikerne inde

Politik

03/03/2014 12:04

Nick Allentoft

Pia Olsen Dyhr tog stikkene hjem på sit første landsmøde som SF-formand. Dong-rebellerne blev sat på plads, og hun fik markante støtter i partiets landsledelse.

Problemerne for SF's nye formand, Pia Olsen Dyhr, er til at tage og føle på.

Både medlemmer og vælgere har gennem de seneste år kørt ud af det folkesocialistiske kerneland i et buldrende eksprestog, og dørene til ministerkontorerne er smækket eftertrykkeligt i bag partiet.

Men midt i al tristessen kan Pia Olsen Dyhr i det mindste se tilbage på sit første landsmøde med udtalt tilfredshed. Stemningen var fredelig - nogle ville måske sige mat og kamptræt - og hun fik de sejre i bogen, hun kom efter.

For det første lykkedes det Pia Olsen Dyhr at få muret Dong-rebellerne fra partiets venstrefløj godt og grundigt inde.

Rebellerne med Özlem Cekic, Trine Pertou Mach og "helvedes-vikaren" Karsten Hønge i spidsen fik på skrift og i tale tildelt ansvaret for at have sparket skamlen væk under den uprøvede formand, Annette Vilhelmsen, og trukket SF ud af regeringen.

                                          Læs også: SF-toppen får sine næstformænd på plads

Da ansvaret blev placeret i deres skød, skete det til massive klapsalver fra salen, og rebellerne gjorde ikke for alvor noget forsøg på at sætte sig til modværge.

- Nu har vi lukket det her. Folk har fået nogle klare roller i folketingsgruppen, og modstanderne af Dong-salget har fået markante poster. Nu kigger vi fremad, og det er alle enige om og optaget af, lyder det fra tidligere partiformand Holger K. Nielsen.

Pia Olsen Dyhr blev valgt som formand uden modkandidat. Og derfor var det ventet med spænding, om venstrefløjen i stedet ville forsøge at sætte sig tungt på partiets magtfulde landsledelse på landsmødet.

Men også her kan den nye formand efter alt at dømme ånde lettet op.

Hun fik flere stærke støtter ind i landsledelsen. Ud over sin forgænger Annette Vilhelmsen blev også Holger K. Nielsen valgt ind.

Det samme gjorde den nye formand for SF's folketingsgruppe, Jonas Dahl, Pernille Vigsø Bagge og den interne stemmesluger Andreas Albertsen, der hele tiden har bakket op om regeringssamarbejdet.

Ingen af Dong-oprørene havde valgt overhovedet at stille op, og af de mest kendte kritikere af regeringssamarbejdet kom kun Ida Damborg og Poul Overlund Sørensen ind.

- Jeg synes, jeg har fået en fantastisk opbakning. Både med klapsalver og da også i forhold den politiske udtalelse, som ligger helt i forlængelse af min egen opstilling som formand, siger den tidligere transportminister.

Forud for landsmødet havde Pia Olsen Dyhr haft travlt med at undsige adskillige af de ting, som partiet var med til at gennemføre, mens man sad i regering.

Og selvom den nye formand fastslog, at SF ikke har taget en "kollektiv fortrydelsespille", så undsagde hun alligevel både regeringens linje i lærerkonflikten, i dele af kontanthjælpsreformen og ikke mindst omkring dagpengereformen for nu bare at nævne enkelte eksempler.

Og inden landsmødet lukkede, varslede Pia Olsen Dyhr, at hun har en klar lempelse af dagpengereformen med som et krav til efterårets finanslovforhandlinger.

SF vil ikke alene halvere genoptjeningsretten til dagpenge til et halvt år. Samtidig ønsker partiet en forlængelse af den periode, som ledige kan få forsørgelse i, med et helt år.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce