SF-toppen får sine næstformænd på plads

Posten som næstformand for SF har de seneste år flere gange været i centrum for opgør mellem SF-toppen og baglandet.

Søndag skulle posterne igen besættes efter SF's ekstraordinære landsmøde i Kolding. Valget faldt som ventet på Tonni Hansen fra Langeland og Signe Munk fra Viborg, der bliver betragtet som den nye partiledelses foretrukne kandidater.

Dermed har SF's formand, Pia Olsen Dyhr, fået hele sit hold på plads til partiets svære kamp for at vinde vælgerne og medlemmerne tilbage efter den turbulente tid i regeringen. Og formanden er tilfreds: 

- SF's landsledelse har valgt to dygtige næstformand. Tonni Hansen og Signe Munk. Fagforeningsmanden og kommunalpolitikeren. Tillykke, skriver Pia Olsen Dyhr på sin Twitter-profil.

Det bliver således et comeback for den tidligere næstformand i SF og formand for 3F Sydfyn og LO Sydfyn, Tonni Hansen, der også er nummer to på partiets liste til EU-parlamentsvalget.

Han har tidligere siddet 17 år i byrådet i Rudkøbing Kommune, heraf de otte som viceborgmester.

23-årige Signe Munk har en baggrund som byrådsmedlem i Viborg Kommune. Hun genopstillede ikke ved det seneste kommunalvalg.

De to afløser henholdsvis Peter Westermann, der trak sig i protest mod det delvise salg af Dong, og Mette Touborg, som skuffet valgte at gå, da Annette Vilhelmsen gik af som formand og trak SF ud af regeringen oven på Dong-sagen.

Dermed er næstformandsposterne endnu en gang blevet et symbol på de voldsomme interne opgør i SF i tiden som regeringsparti.

Under Villy Søvndal var der også et bittert opgør om næstformandsposten, da Søvndal og SF-toppen fik Mattias Tesfaye valgt ind på bekostning af den i baglandet populære Meta Fuglsang. Hun forlod grædende landsmødet i 2012, da hun mistede posten.

SF's landsledelse valgte dengang at pege på Mattias Tesfaye og Mette Touborg som nye næstformænd i SF, selvom Meta Fuglsang fik flest stemmer blandt de delegerede. 

Og mens Lejre-borgmesteren Touborg fortsat er en markant stemme i SF, har Tesfaye forladt partiet og er nu folketingskandidat for Socialdemokraterne.

De to nye næstformænd ser dog for første gang i længere tid ud til både at have opbakning i baglandet og i SF-toppen.

Tonni Hansen blev således topscorer med 128 stemmer, da de omkring 500 delegerede skulle vælge medlemmerne af SF's magtfulde landsledelse. 

Også Signe Munk fik et pænt valg med 98 stemmer.

/ritzau/

Emneord: SF, Landsmøde, Næstformand, Landsledelse, Tonni Hansen, Signe Munk
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Politik
  Danmark skal lede ny global IEA-kommission for social retfærdig grøn energiomstilling

  Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er udnævnt som formand for Det Internationale Energiagenturs nye globale energikommission. Statsminister Mette Frederiksen er protektor for kommissionen, der skal være med til at sikre en social retfærdig omstilling til ren energi i verden.

 • 26.01.21 Politik
  Ny politisk aftale om social kontrol

  Regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet udmønter 40 millioner kroner afsat på finansloven til indsats mod social kontrol i etniske minoritetsmiljøer. Pengene skal blandt andet gå til etablering af nye exit-boliger til personer, der bryder med deres familie som følge af social kontrol.

 • 22.01.21 Politik
  Danmark får ledende rolle frem mod FN`s topmøde om energi

  Danmark har fået en helt central rolle ved FNs generalforsamling til september. For første gang i 40 år har et FN-topmøde ’energi’ som hovedtema, og Danmark er blevet valgt som ’Global Theme Champion’ for netop energiområdet, når stats- og regeringsledere samles til et topmøde i New York om verdensmål 7 – bæredygtig energi til alle.

 • 24.11.17 Infrastruktur
  Et enigt Folketing står bag nyt bevillingssystem for de videregående uddannelser

  Med aftalen er der enighed om at gennemføre en reform af bevillingssystemet for de videregående uddannelser. Læs hele aftalen her.

 • 03.06.16 Politik
  Bredt forlig om gymnasiereform

  Reform af de gymnasiale uddannelser vil ruste Danmarks studenter til at møde de krav, der venter dem i deres videre uddannelse og tilværelse, og på et arbejdsmarked, der fremover stiller endnu større krav til den enkelte. Hent aftale teksten her.