Pisa-undersøgelse: Danske skolebørn klarer sig dårligere

Velfærd

03/12/2013 11:55

Freja Eriksen

Ny Pisa-undersøgelse viser, at danske skolebørn klarer sig dårligere i forhold til 2009 end gennemsnittet.

De danske skolebørn klarer sig overordnet på niveau med gennemsnittet i Pisa-undersøgelsen for 2012, som er offentliggjort tirsdag.

Men kigger man på udviklingen i forhold til den seneste undersøgelse fra 2009, så har de danske elever klaret sig dårligere end gennemsnittet i OECD-landene.

Pisa er en OECD-undersøgelse, der sammenligner skoleelevers resultater i alle medlemslandene samt en række "partnerlande".

I matematik, som har særligt fokus i tirsdagens rapport, er den danske score faldet med 1,8 point, mens gennemsnittet blot er faldet 0,3 point.

Læs også: Lærere dumper politikerne i Pisa-undersøgelse

I de øvrige kategorier, læsning og naturfag, er de danske elever gået frem med henholdsvis 0,1 og 0,4 point, men også her er udviklingen under gennemsnittet, som er på henholdsvis 0,3 og 0,5 point.

Samlet set ligger de danske elever fornuftigt i matematik, hvor en score på 500 placerer Danmark i kategorien af lande, der ligger over gennemsnittet på 494 point.

Andelen af danske elever, der scorer bundkarakterer, ligger under gennemsnittet, men det samme gør sig også gældende for mængden af elever, der ligger helt i top.

Læs også: PISA 2012: Danmark fastholder sit niveau

De danske elevers læsefærdigheder ligger præcis på gennemsnittet med 496 point, mens scoren på 498 i naturfag ligger lidt under gennemsnittet på 501. 

Det er dog ikke mere end, at rapporten placerer Danmark i gruppen af lande med en gennemsnitlig score.

Kigger man på udviklingen siden den første Pisa-undersøgelse i 2000, er Danmarks score faldet mere end gennemsnittet i læsning, når man justerer for demografiske ændringer. 

Siden matematik blev introduceret i testen i 2003, er den danske score faldet 26,5 point, mens gennemsnitsscoren kun er faldet 10,1 point.

Derimod går de danske elever mod strømmen i naturvidenskab, som har været en del af Pisa-undersøgelsen siden 2006. Her er Danmark gået 4 point frem, mens gennemsnittet er faldet med et enkelt.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce