De psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme, siger Pernille Rosenkrantz-Theil

Politikere erkender nedprioritering af psykiske sygdomme

Velfærd

27/09/2013 10:13

Både Socialdemokraterne og Venstre erkender nu, at politikerne i årtier har nedprioriteret behandlingen af patienter med psykiske lidelser.

Både Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil og Venstres Inger Støjberg mener, at de fysiske sygdomme længe har haft forrang for de psykiske.

- De sidste 30, 40, 50 år, ja måske i virkeligheden altid, har det været sådan, at de psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme. Derfor har det også været det område (de fysiske sygdomme, red.), der altid har fået flest penge. Og det er en gigantisk skævhed, sagde Rosenkrantz-Theil torsdag i Debatten på DR2.

I regeringsgrundlaget erklærer regeringen, at "psykiatriske sygdomme skal ligestilles med fysiske sygdomme", og at patienter med psykiske lidelser skal "tilbydes en effektiv og hurtig udredning og behandling". Alligevel skuffer regeringens udspil til finansloven for næste år både de psykiatriske patienters og lægernes organisationer, som mener, at det tiltrængte løft udebliver. Men ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil må de væbne sig med tålmodighed.

- Regeringen kan ikke med et trylleslag forandre den skævhed, for det er en gigantisk skævhed gennem mange årtier, siger hun og bakkes op af Venstres Inger Støjberg.

- Man kan jo ikke med et snuptag flytte milliarder fra den ene til den anden side. Hvis man vil bruge flere penge ét sted, så betyder det, at man skal tage det et andet sted fra (...) Jeg er sådan set enig i, at der er en skævvridning mellem den psykiske og somatiske del på sygehusene. Og jeg tror i virkeligheden også, at det har noget at gøre med, at det har været svært at tale om.

Mest Læste

Annonce