De psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme, siger Pernille Rosenkrantz-Theil
De psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme, siger Pernille Rosenkrantz-Theil

Politikere erkender nedprioritering af psykiske sygdomme

Velfærd

27/9/13 8:13

Både Socialdemokraterne og Venstre erkender nu, at politikerne i årtier har nedprioriteret behandlingen af patienter med psykiske lidelser.

Både Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil og Venstres Inger Støjberg mener, at de fysiske sygdomme længe har haft forrang for de psykiske.

- De sidste 30, 40, 50 år, ja måske i virkeligheden altid, har det været sådan, at de psykiske sygdomme har været underprioriteret i forhold til de fysiske sygdomme. Derfor har det også været det område (de fysiske sygdomme, red.), der altid har fået flest penge. Og det er en gigantisk skævhed, sagde Rosenkrantz-Theil torsdag i Debatten på DR2.

I regeringsgrundlaget erklærer regeringen, at "psykiatriske sygdomme skal ligestilles med fysiske sygdomme", og at patienter med psykiske lidelser skal "tilbydes en effektiv og hurtig udredning og behandling". Alligevel skuffer regeringens udspil til finansloven for næste år både de psykiatriske patienters og lægernes organisationer, som mener, at det tiltrængte løft udebliver. Men ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil må de væbne sig med tålmodighed.

- Regeringen kan ikke med et trylleslag forandre den skævhed, for det er en gigantisk skævhed gennem mange årtier, siger hun og bakkes op af Venstres Inger Støjberg.

- Man kan jo ikke med et snuptag flytte milliarder fra den ene til den anden side. Hvis man vil bruge flere penge ét sted, så betyder det, at man skal tage det et andet sted fra (...) Jeg er sådan set enig i, at der er en skævvridning mellem den psykiske og somatiske del på sygehusene. Og jeg tror i virkeligheden også, at det har noget at gøre med, at det har været svært at tale om.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.