Politikere vil have danskere til at få flere børn

Politik

07/10/2013 11:17

Siden 1968 har danskerne ikke været i stand til at reproducere befolkningen, og det skal der laves om på.

En række sundhedsordførere opfordrer nu danskerne til at få flere børn, da antallet af fødsler sidste år var det laveste i 25 år. Ikke siden 1968 har danskernes fertilitet været høj nok til at reproducere befolkningen, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Politiken.

Det skal der gøres op med nu, og udviklingen skal vendes.

Det mener sundhedsordførere fra de tre regeringspartier og Enhedslisten, De Konservative og Dansk Folkeparti.

- Fødselstallet bliver ved med at falde, og vi tager det slet ikke alvorligt. Jeg tror, vi kan gøre meget, hvis eksperter mødes på tværs og giver nogle bud på, hvilke politiske håndtag, der kan drejes på, siger sundhedsordfører Özlem Cekic (SF) til avisen.

Hun foreslår, at en gruppe af forskellige eksperter skal formulere konkrete anbefalinger til, hvad politikerne kan gøre.

Der er flere problemer med de lave fødselstal. Et faldende fødselstal giver ubalance mellem antallet af folk på og uden for arbejdsmarkedet, hvilket er dyrt for samfundsøkonomien.

Desuden må stadig flere mænd og kvinder i den fødedygtige alder ty til fertilitetsbehandling, fordi de kan have svært ved at få børn.

Sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) bakker også op om opfordringen.

- Vi kan ikke bare læne os tilbage og håbe, at indvandring oppebærer vores samfund. Samtidig er den dalende fertilitet en af vores største sundhedsudfordringer. Det er en stor sorg for mange, at de ikke kan få børn, og det synes jeg, vi skal forholde os til, siger hun.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser ikke initiativet.

- Vi skal løbende se på, om vi kan forbedre rammerne for børnefamilier, og det er muligt, at en hurtigt arbejdende, mindre ekspertgruppe kan være med til at give svar på, hvilke knapper vi kan skrue på, siger hun.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce