Tidligere statsminister og nuværende generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, er en af den nyere Danmarkshistories største politiske skikkelser. Det står klart - lige meget om man kan lide ham eller ej.
Tidligere statsminister og nuværende generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, er en af den nyere Danmarkshistories største politiske skikkelser. Det står klart - lige meget om man kan lide ham eller ej.

Portræt: Anders Fogh Rasmussen fylder 60 år

Politik

26/1/13 2:47

Ritzau

Fogh har som mangeårig statsminister sat sit præg på Danmark og som Natos øverste chef på det meste af verden.

Tidligere statsminister og nuværende generalsekretær i Nato, Anders Fogh Rasmussen, er en af den nyere Danmarkshistories største politiske skikkelser. Det står klart - lige meget om man kan lide ham eller ej.

Lørdag den 26. januar 2013 fylder han 60 år.

Venstremanden blev valgt til Folketinget i 1978, han var skatteminister fra 1987, da Poul Schlüter hev ham ind, og siden skatte- og økonomiminister frem til 1992.

Han trådte tilbage efter en sag om såkaldt kreativ bogføring et par måneder før, regeringsmagten blev overdraget til Poul Nyrup Rasmussen.

For oppositionspartiet Venstre blev han politisk ordfører og dermed frontfigur, og han var samtidig en af arkitekterne bag Venstres forvandling fra bondeparti til et stort bredtfavnende parti.

Han forlod en lidt midtsøgende økonomisk politik med bogen "Fra socialstat til minimalstat", der foreslog store nedskæringer i den offentlige sektor.

Efter Venstres stemmefremgang i 1998 - som dog ikke gav en statsministerpost - trådte formand Uffe Ellemann-Jensen tilbage, og næstformanden Fogh overtog rollen som oppositionens bud på en kommende statsminister.

Han indførte kontraktpolitikken - vi gør kun det, vi har sagt under valgkampen - som en modpol til Nyrup, der var kommet i modvind ved at garantere efterlønnen uændret, mens han alligevel ændrede den efter valget i 1998.

Venstre vandt valget i 2001, Fogh blev statsminister, og med striks styring og de velkendte drejebøger formåede han at beholde posten ved de to efterfølgende valg også.

Der blev indført skattestop, men den offentlige sektor fik også lov til at vokse i den økonomiske opgangstid.

I det hele taget har hans økonomiske politik været kritiseret, fordi der ifølge kritikerne ikke blev taget ordentligt hensyn til fremtidige nedgangstider.

Af mere ideologisk karakter havde han fokus på smagsdommeri, elevtest i folkeskolen, og han forsvarede også intenst retten til at ytre sig frit under Muhammedkrisen.

Under Fogh var Danmark med i krigen i Irak og en primær støtte for USA i kampen mod terror. Danmark var et af de første lande til at sende soldater til Afghanistan.

Fogh blev nær allieret med præsident George W. Bush, og da han samtidig stod i spidsen for det danske formandskab, da EU blev udvidet mod øst i 2004, skabte han sig mange af de kontakter, der skulle blive afgørende i hans jagt på en international toppost.

I 2009 blev han Natos generalsekretær og satte sig dermed på den højeste internationale post, en dansker har siddet på. Han stopper i 2014, men bliver også nævnt som en potentiel topfigur i EU-systemet, når han forlader forsvarsalliancen.

Fogh er gift med pædagogen og ungdomskæresten Anne-Mette Rasmussen. De har tre børn.

/ritzau/

Emner:
FOF-(Folk og Fæ/Kuriositeter)
POL-(Politik)

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.