Ventelisterne til psykiatriske samtaler er nedadgående. Foto: Ilona Gondesen med titlen: Lonely

Psykisk syge venter i kortere tid

Velfærd

27/01/2015 10:52

Nick Allentoft

Ventetid på samtale falder i psykiatrien. Sind efterlyser garanti for, at der følger hurtig behandling med.

Psykisk syge og deres pårørende slipper for at vente i månedsvis på at få den første samtale i psykiatrien, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Fra 2012 til 2014 er den gennemsnitlige ventetid faldet fra 53 dage til 30 for børn og unge, mens voksne har oplevet et fald fra 43 dage til 37.

Formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) siger til Ritzau, at kombinationen af ekstra penge fra Folketinget og psykisk syges nye ret til udredning inden for to måneder giver resultater.

- Dertil kommer ændrede arbejdsrutiner, hvor vi har fået fokus på det fyord, der hedder produktivitet. 

- Tilsammen betyder det, at vi er på vej til at ligestille psykiatrien med somatikken, og det er godt. Lang ventetid er ulykkeligt, ikke kun for den syge, men for hele familien, siger Bent Hansen.

         Læs også: VIDEO: Ung mand bryder tabu om psykisk sygdom

Især den lange ventetid for børn og unge er blevet kritiseret. I perioder har den nærmet sig 80 til 100 dage, mens den i 2014 ikke oversteg 40 dage i nogen måneder og endte på 20 i oktober, der er den seneste opgjorte måned.

På Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center i Aarhus er det, ifølge ledende overlæge Jens Buchhave, lykkedes at nedbringe ventetiden til 14 dage, fra den praktiserende læge har henvist, til barnet eller den unge indkaldes til første samtale.

- Det er helt nyt for familierne, at deres børn kommer så hurtigt til. Ventetiden kan næsten opleves som for kort. 

- Vi står ind imellem i den luksussituation, at nogle forældre ikke kan nå at få fri fra arbejde, siger Jens Buchhave.

I Landsforeningen Sind er formand Knud Kristensen tilfreds med de nye tal, men han efterlyser dokumentation for, at tidligere samtaler er lig med hurtigere behandling. 

- Det er absolut positivt med hurtig kontakt, for det er ødelæggende og opslidende at vente.

- Men det er vigtigt, at den følges op med hurtig behandling. Uden er patienterne lige vidt, og lige nu er det uvist, om der flyttes ressourcer fra behandling til udredning, siger Knud Kristensen.

FAKTA: Psykisk syge må højst vente to måneder Psykisk syge skal udredes inden for to måneder. Efter sommerferien sættes fristen ned til en måned.

* Psykisk syges ret til hurtigt at blive udredt og behandlet i psykiatrien har været til debat i flere år. Det skyldes lange ventelister, især i børne- og ungdomspsykiatrien.

* Siden september 2014 har psykisk syge haft krav på at blive udredt inden for to måneder. Fra sensommeren 2015 er fristen én måned som i resten af sygehusvæsnet.

* En patient er udredt, når en læge har taget stilling til, hvilken behandling patienten skal henvises til. Patienten er også udredt, hvis mistanken om sygdom er afkræftet.

* Henvises patienten til behandling, må der højst gå 60 dage, fra afdelingen har modtaget lægens henvisning, til behandlingen er sat i gang.

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce