Psykologer går ned med stress og mørke tanker

Velfærd

01/11/2013 09:58

De forsøger at hjælpe patienterne af med deres psykiske problemer, men er selv hårdt ramt, viser undersøgelse.

Psykologer går i højere grad end andre jobgrupper ned med stress og depressioner.

Det fremgår af en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der slår fast, at psykologer er blandt de mest depressive erhvervsgrupper, skriver Avisen.dk.

Dertil kommer, at hele 82 procent af psykologerne i samme undersøgelse har sagt, at de ofte eller hele tiden føler sig stressede. Til sammenligning ligger det generelle stressniveau i andre brancher på 15 procent.

- Det er jo bekymrende, og det tyder på, at psykologerne har for meget at lave, siger Rie Rasmussen, fungerende formand i Psykologforeningen, til Avisen.dk.

Arbejdsskadestyrelsen modtog i 2012 rekordmange anmeldelser om psykiske sygdomme som arbejdsskader.

Og mens flere danskere kæmper med psyken på jobbet, er psykologbranchen en af de hårdest ramte, når det kommer til det psykiske arbejdsmiljø.

Ifølge Rie Rasmussen er især de offentligt ansatte psykologer og psykiatere hårdt pressede - som følge af de lange ventetider i den kommunale behandling.

Ud over de lange ventelister følger en nærmest automatisk belastning på psyken i arbejdet med mennesker, forklarer seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Jesper Kristiansen.

- Det, der skal til, for at udløse stress i arbejdslivet, er blandt andet, at de ting man arbejder med, berører én følelsesmæssigt. Især for psykologerne er det svært at slippe klienterne efter arbejdet, og det tærer på psyken, siger han til Avisen.dk.

Psykologforeningen ser nu frem til en ny arbejdsundersøgelse, som Akademikernes Centralorganisation er ved at udarbejde. Undersøgelsen skal kortlægge psykologibranchens problemer og udfordringer.

Når den er færdig, vil Psykologforeningen gå i dialog med arbejdsgiversiden om at få ændret flere ting i branchens arbejdsmiljø.

/ritzau/

 

Læs også: 'Psykologen - Det offentlige har stress'

 

Mest Læste

Annonce