R: Engagerede forældre får privatskoler til at vokse

Velfærd

12/11/2013 12:41

Stigende antal elever i privatskoler er også udtryk for meget engagerede forældre på landet, mener Radikale.

Det er ikke ubetinget en negativ udvikling, at flere forældre vælger at sende deres børn i privatskoler i Danmark, mener undervisningsordfører Lotte Rod fra De Radikale.

Hun understreger, at det for De Radikale er afgørende at skelne mellem udviklingen på landet og i byerne.

- Rundt omkring i landet er det jo et udtryk for et stærkt lokalt engagement, når forældre opretter en friskole der, hvor der er blevet nedlagt en folkeskole. Omvendt er det et problem i København, hvis forældre fravælger folkeskolen, siger Lotte Rod.

Ved sidste skolestart startede 15,6 procent af eleverne fra 0. til 9. klasse i en fri grundskole. Det svarer til knap hver sjette elev, skriver Politiken.

I 2008 var andelen 13,9 procent. I samme periode er antallet af elever i folkeskolen faldet med knap 20.000 ifølge Undervisningsministeriets databank.

- Udviklingen er en naturlig følge af, at kommunerne har lukket rigtig mange skoler i de senere år. Det er klart, at det boner ud i statistikken, at der er flere unger, der går på friskole, fordi deres gamle folkeskole er blevet en friskole, siger Lotte Rod.

Hun kan dog godt forstå bekymringen fra blandt andet foreningen Skole og Forældre for, at folkeskolen mister sin betydning som samfundsbærende institution, hvis især de ressourcestærke forældre vælger skolen fra.

- Jeg er enig i, at vi gerne vil have flere til at vælge den lokale folkeskole, og det er derfor, vi har fået en ny folkeskolereform, som netop sætter fokus på en stærk pædagogisk ledelse og at få endnu dygtigere lærere, siger Lotte Rod.

- Det er det engagement og det, at eleverne trives og lærer noget på skolen, som er fuldstændig afgørende for, at deres forældre vælger den lokale folkeskole til, tilføjer hun.

Siden 2007 er der ifølge Politiken oprettet 104 frie grundskoler, hvoraf de 17 er fra i år. De nye skoler opstår især på landet.

I landets hovedstad går 24 procent af eleverne fra 0. til 2. klasse i en fri grundskole, viser en endnu ikke offentliggjort opgørelse fra Københavns Kommune ifølge Politiken.

Her er det dog lykkedes at få tallet bragt lidt ned, efter at det toppede i 2010/11, hvor 26 procent gik i privatskole.

/ritzau/

Læs også: Antorini: Reform vil få flere til at vælge folkeskolen

 

 

Mest Læste

Annonce