Regeringen opgiver udligningsreform

Politik

17/04/2018 11:35

Nick Allentoft

Der kommer ikke en reform af kommunal udligning i denne valgperiode. Borgmestre skuffede. (opdateret)

Der kommer ikke en reform af kommunal udligning i denne valgperiode. Det erkender økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Hvis regeringspartierne genvinder magten efter et valg, kan en udligningsreform igen komme på tale, tilføjer han.

Erkendelsen kommer, efter at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har afvist regeringens forslag med den begrundelse, at det var for socialt skævt. Den kommunale udligning har skabt gnister. Hovedstadskommunerne har i avisannoncer afvist at sende flere kroner til Jylland. Mens alliancer af kommuner i provinsen har krævet større udligning.

- Det ærgrer mig selvfølgelig, at vi ikke har kunnet blive enige om at rette de mange fejl, der er i det kommunale udligningssystem, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- Men der er ikke et flertal i Folketinget, som har lyst til at gøre det på denne side af et folketingsvalg. Efter min bedste analyse skyldes det folketingsvalget og partitaktiske hensyn. 

Læs mere om udligningsdebatten her

Udligningsordningen er jævnligt emne for uenighed og debat mellem kommunerne. Læs meget mere på temasiden her. 

Den kommunale udligning har skabt gnister. Hovedstadskommunerne har i avisannoncer afvist at sende flere kroner til Jylland. Mens alliancer af kommuner i provinsen har krævet større udligning.

Regeringen tilbød at forbedre kommunernes likviditet med op til 700 millioner kroner for at få Socialdemokratiet med. Det påpeger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

- Socialdemokratiet er rejsende i, at man kan lave forandringer uden at forandre noget. Det er en spændende nyskabelse, siger han.

Selv om den kommunale udligning ikke bliver rørt, ændres skævdelingen af udlændinges uddannelse mellem nordjyske kommuner og kommuner i hovedstaden. Det flytter 700 millioner kroner. 

Desuden flyttes penge mellem kommuner i refusionsreformen, der aftaltes med SR-regeringen, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, påpeger ministeren.

Spørgsmål: Er Socialdemokratiet bange for kommunal udligning på grund af det kommende folketingsvalg?

- Ja, siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

 

Borgmestre: Udligningsfiasko vil koste kommuner millioner Det kommer ifølge overborgmester i København Frank Jensen til at koste byen et årligt tab på 550 millioner kroner.

- Det er et meget voldsomt beløb, som svarer til prisen på omkring 1000 folkeskolelærere - eller at der skal fyres 14 lærere på hver eneste københavnske folkeskole, siger overborgmester Frank Jensen (S)

- Jeg er ærligt talt i tvivl om, om Christiansborg har forstået, at der her gennemføres en massiv nedskæring i Københavns velfærdsbudget, der får meget konkrete konsekvenser. Det er jo ikke Anders And-penge. 

Også Aarhus borgmester og KL-formand, Jacob Bundsgaard, er skuffet.

- Det er meget beklageligt, at det ikke er lykkedes regeringen at indgå en aftale om det kommunale udligningssystem. Der er stort behov for en reform, så vi som kommuner kan få sikkerhed for vores finansieringsgrundlag. Vores planlægningshorisont bliver alt for kort og usikker, når vi ikke kender grundlaget for budgetlægning i de kommende år. Vi får heller ikke løst den systemfejl, der er i ordningen med beskæftigelsestilskuddet, og som hvert år koster Aarhus Kommune ca. 200 mio. kr. Det var der ellers lagt op til i de fremlagte modeller, og det er yderst beklageligt, at der ikke har kunnet opnås enighed om selv så oplagt en fejlretning, siger Bundsgaard.

Danmarks finansminister, Kristian Jensen (V), er heller ikke glad for den manglende reform.

- Det er sagt på jysk godt træls, at hverken S eller DF vil være med til at lave en ordentlig udligningsreform. Det betyder, at vi skal fortsætte med et fejlbehæftet system i flere år, skriver han på Twitter.

Borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V) er på linje med finansministeren.

- Jeg er skuffet og ærgerlig over det på hele Danmarks vegne. Vi skulle gerne sikre et Danmark i balance, hvor der er nogenlunde lige mulighed for at levere samme service uanset kommune.

- Cirka syv milliarder kroner i Danmark havner i de forkerte kommunekasser, og det går ud over to tredjedel af landets kommuner, som burde få mere, end de får aktuelt, siger Uffe Jensen.

Sammenbruddet bliver også modtaget med skuffelse i Lolland Kommune, hvor der dog også er lettelse at spore.

- Mange havde næppe fantasi til at forestille sig, at et nyt system kunne stille landdistriktskommuner som Lolland værre, end vi er stillet i dag. Men det kunne det.

- Set i det lys kører Lolland Kommune hellere videre med det nuværende udligningssystem frem for for et nyt, siger borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen (S).

 

Mest Læste

Annonce