Regeringen ser lys forude: Flere kommer i arbejde

Politik

26/5/14 11:09

Suleman Haider

Flere i job, øget privatforbrug og pæn vækst. Efter flere kriseår ser regeringen lysere på dansk økonomi.

Dansk økonomi er i klar bedring.

Det fastslår økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som mandag præsenterer Økonomisk Redegørelse, der indeholder regeringens prognose for dansk økonomi. 

Ifølge redegørelsen forventer regeringen nu en vækst på 1,4 procent i år stigende til to procent næste år. Samtidig venter regeringen også en stigning i beskæftigelsen på 16.000-17.000 personer i år og næste år. Dermed er ledigheden nu på det laveste niveau i fire år.

- Der er bestemt grund til at være optimistisk på dansk økonomis vegne. Der er sket en betydelig bedring på arbejdsmarkedet, og vi ser tegn på, at privatforbruget er på vej op. Krisen er ved at slippe sit tag, siger Margrethe Vestager.

Ifølge økonomi- og indenrigsministeren skyldes de lysere tider i høj grad fremgang i økonomien i udlandet.

- De bedre udsigter for dansk økonomi skal blandt andet ses på baggrund af, at flere af Danmarks vigtigste samhandelspartnere allerede er inde i et egentligt opsving, og at der er sket en væsentlig bedring i euroområdet, siger Margrethe Vestager.

I den seneste redegørelse fra december forventede regeringen en vækst på 1,6 procent i år og 1,9 procent næste år. Regeringen har med andre ord nedjusteret forventningen til væksten for i år - og opjusteret forventningen til næste års vækst en smule.

Margrethe Vestager fastslår, at der er behov for, at politikerne på Christiansborg fortsat har fokus på at forbedre virksomhedernes muligheder for at skabe vækst. Det skal blandt andet ske gennem en ny vækstplan, som regeringen har præsenteret, siger Vestager.

Et af lyspunkterne i prognosen er privatforbruget. De store stigninger i boligpriserne frem til 2007 betød et højt forbrug for mange danskere, mens krisen og de faldende boligpriser ifølge regeringen i flere år har fået danskerne til lægge dankortet langt ned i tasken.

Nu forventer regeringen, at privatforbruget vil stige med 1,7 procent i år og to procent næste år. Det står i markant kontrast til de seneste to år, hvor privatforbruget enten ikke er vokset eller direkte er gået tilbage.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce