"For os er det altafgørende, at vi får slettet de data, fastslår Venstres ordfører i sagen," Michael Aastrup Jensen. Foto: Wikipedia
"For os er det altafgørende, at vi får slettet de data, fastslår Venstres ordfører i sagen," Michael Aastrup Jensen. Foto: Wikipedia

Regeringen styrer mod nederlag i sundhedsdata-sag

Politik

09/4/15 2:17

Mikkel Sarka

Ulovligt indsamlede data skal slettes fra omstridt database, lyder det fra et flertal i Folketinget.

Et stort flertal i Folketinget har uden om regeringen fundet sammen i et krav om at få slettet de tusindvis af ulovligt indsamlede oplysninger om borgeres private besøg hos deres læger.

- For os er det altafgørende, at vi får slettet de data, fastslår Venstres ordfører i sagen, Michael Aastrup Jensen.

Den såkaldte DAMD-database, som det hele handler om, har indsamlet tusindvis af diagnosekoder, medicinoplysninger og laboratoriesvar fra borgeres besøg hos egen læge, selvom der ikke var hjemmel til det i loven.

Læs også: DAMD-skandale lever videre

Selvom oplysningerne er indsamlet ulovligt, ønsker kulturministeren, at de bliver gemt i Rigsarkivet. Regeringen vil dog i samme ombæring ændre arkivloven, så oplysningerne bliver blokeret i 120 år og herefter kun er tilgængelige på særlige vilkår i 110 år. Med de nuværende regler ville oplysningerne være tilgængelige langt tidligere.

Venstre står sammen med de øvrige borgerlige partier bag et forslag om at slette oplysningerne, og kort før Folketinget skulle diskutere sagen onsdag sendte SF og Enhedslisten et ændringsforslag til regeringens forslag på banen.

Fra begge sider af oppositionen lyder det imidlertid, at det vigtige er, at data bliver slettet, ikke om det sker gennem det ene eller det andet forslag.

Selvom der altså tegner sig et klart flertal mod regeringens forslag, har Kulturministeriet ikke umiddelbart tænkt sig at ændre på forslaget. Forslaget skal nu forhandles i Kulturudvalget, hvor sagen hører hjemme.

Kulturminister Marianne Jelved (R) har forklaret, at forslaget er et forsøg på at balancere hensynet til den offentlige interesse i at bevare oplysningerne, der menes at have historisk værdi, mod hensynet til de registrerede borgere.

I september sidste år begyndte sagen for alvor at rulle, da to sundhedsjurister på baggrund af omfattende dokumentation vurderede, at databasen var ulovlig. Det kom frem i DR's Orientering på P1 og på dr.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.