Region Syd: Bonusordning og effektivitet sikrer garanti

Velfærd

15/11/2013 09:50

Høj effektivitet betyder tilfredse patienter, mener Region Syddanmark, som lever op til udredningsgarantien.

Patienter i Region Syddanmark kan som de eneste patienter i landet helt regne med, at sundhedsvæsnet i deres region finder frem til, hvad de fejler, inden for en måned.

Region Syddanmark lever således som den eneste region op til den udredningsgaranti, der trådte i kraft den 1. september, og det skyldes høj effektivitet i regionen, siger regionsrådsformand Carl Holst (V).

- Vores udgangspunkt er, at det er godt for patienten og godt for samfundsøkonomien, at der er effektivitet i sundhedsvæsnet, siger han.

- I langt de fleste tilfælde er vi i stand til at udrede patienterne inden for garantien. Vi har sat en ære i at have en høj effektivitet - altså behandle flest patienter for pengene, siger han.

Ifølge Carl Holst er der indtil nu 19 patienter, som har benyttet muligheden for at få deres diagnose udredt på et privathospital, fordi garantien på en måned ikke kunne overholdes på deres lokale sygehus.

De områder, hvor der ifølge regionsformanden har været en pukkel af henvisninger, der stod i vejen for garantien, har regionen indført kontant bonusordning for at få personalet til hurtigere at arbejde puklen af.

Carl Holst holder fast på, at den høje effektivitet ikke går ud over patienterne - tværtimod.

- Når jeg kommer rundt i det ganske land, så møder jeg sjældent borgere, der siger, "jeg havde en dårlig oplevelse, fordi det var så effektivt", siger han.

- De fleste siger, "jeg havde en god oplevelse, fordi det var så effektivt. Fra det øjeblik jeg kom til modtagelsen til jeg blev behandlet, gik der kort tid" og så videre. Jeg mener faktisk, at der er lighedstegn mellem effektivitet og patienttilfredshed, tilføjer Carl Holst.

Ifølge Politiken indrømmer fire ud af fem regioner, at de ikke lever op til den såkaldte udredningsgaranti, som de indgik en aftale med regeringen om i juni 2012.

Garantien betyder, at syge danskere har ret til at få afklaret inden for en måned, om de lider af en fysisk sygdom.

I regionerne Midtjylland og Nordjylland mangler ifølge regionernes egne opgørelser over 30.000 patienter en afklaring, som også tæller patienter, der blev henvist til udredning før 1. september.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er dog ikke tilfreds, og hun vil derfor bede regionerne om en status på, hvordan det går med at leve op til udredningsretten.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce