"Det her vil kunne dække det, man kalder de demografiske udgifter, altså at vi får flere ældre", siger finansminister Bjarne Corydon (S) til DR Nyheder.

S fremlægger velfærdsplan frem til 2025

Politik

14/06/2015 12:11

Mikkel Sarka

Socialdemokraterne vil ifølge DR lade det offentlige forbrug vokse med 0,6 procent om året frem til 2025.

Det offentlige forbrug skal vokse 0,6 procent om året fra 2020 til 2025, mener Socialdemokraterne, der ifølge DR Nyheder fremlægger en ny velfærdsplan.

- Vi siger nu, at hele vejen frem mod 2025 afsætter vi 0,6 procent ekstra til velfærd. Det er der råd til. Det er stramt, men det betyder, at vi kan finansiere vores sundhed og vores fællesskab, siger finansminister Bjarne Corydon (S) til DR Nyheder.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta herArtikler om partierne her: Læs mere: Liberal AllianceLæs mere: SocialdemokratietLæs mere: SFLæs mere: DFLæs mere: Radikale VenstreLæs mere: Konservative FolkepartiLæs mere: EnhedslistenLæs mere: VenstreLæs mere: Alternativet

Stigningstakten er dermed den samme som frem til 2020 og svarer til, at regeringen vil bruge cirka tre milliarder kroner ekstra om året på velfærd indtil 2025, ligesom den vil frem mod 2020.

Ifølge Bjarne Corydon er der plads i økonomien til at lade det offentlige forbrug vokse med milliarderne.

- De er i det råderum, vi har skaffet ved at føre en ansvarlig økonomisk politik. Faktisk er der lidt mere, men vi har valgt at lægge det stramt og åbent frem, så man ved, at der er styr på tingene, siger Bjarne Corydon.

Der er behov for at lade udgifterne til velfærd vokse, blandt andet fordi andelen af ældre stiger markant fra 2020. 

Finansministeriet beregnede i foråret, at det stigende antal ældre betyder øgede udgifter svarende til 0,6 procent af det offentlige forbrug til blandt andet sundhed og ældrepleje.

- Det her vil kunne dække det, man kalder de demografiske udgifter, altså at vi får flere ældre. Her lægger vi en solid bund, der betyder, at danskerne kan regne med, at velfærden er, som den plejer, siger finansministeren.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt var med til præsentationen af velfærds-udspillet.  

- Det er ikke ret meget, men det er nok til, at vi kan udvikle vores velfærdssamfund, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde om planen.

- Vi er ikke bundet af vores parlamentariske grundlag. Vi gennemfører vores politik med dem, der ønsker at være med, siger statsministeren.

Hun understreger, at Socialdemokraterne vil tage alle tænkelig redskaber i brug for at skabe vækst.

- Dansk økonomi er nu tilbage på sporet. Det er vores appel til danskerne, at de sikrer, at vi bliver på det spor. En stærk økonomi er og bliver forudsætningen for, at vi i Danmark har et stærkt fællesskab, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Vores udspil hedder "En god økonomi kommer ikke af sig selv", fordi det er sådan, det er, siger statsministeren.

De seneste årtier har væksten i det offentlige forbrug ifølge DR i gennemsnit ligget på cirka 1,5 procent om året.

Mest Læste

Annonce