S vil sløjfe produktivitetskrav til sygehusene næste år

Politik

29/08/2017 11:42

Nick Allentoft

Mette Frederiksen kaster et populært forslag ind i de kommende finanslovsforhandlinger. Fjern produktivitetskravene til sygehusene, lyder det, og får straks opbakning fra flere sider.
Socialdemokratiet vil fjerne produktivitetskravet på to procent til sygehusene allerede næste år. Kravet går ud på, at landets sygehuse skal blive to procent mere effektive hvert år til den samme pris.   - Alle har hørt den enorme kritik, der er rejst af det her krav fra læger og sygeplejersker, der fortæller, at de løber for stærkt, siger partiformand Mette Frederiksen.

Ledelseskommissionen

Se hele vores tema om Ledelseskommissionen her 

Debatten om ledelse og styring af den offentlige sektor blæser stadig med stormstyrke, og New Public Management er flere gange i løbet af 2016 erklæret død. Men hvad kan - om noget - afløse NPM, hvilken styringslogikker bør gælde, og hvordan kommer vi i mål med fremtidens velfærd?

For at fremme god offentlig ledelse har regeringen nedsat en Ledelseskommission, som DenOffentlige følger tæt. 

 

 

- Samtidig ser vi i virkeligheden nok noget overbehandling, fordi alting bliver gjort op i aktivitet i stedet for kvalitet.

LÆS OGSÅ: V: Mette F skaber usikkerhed om styringen af sygehuse   Sygehusene har siden 00'erne været underlagt et årligt produktivitetskrav, der pålægger dem at øge aktiviteten med to procent hvert år.  Hidtil har meldingen fra S lydt, at man først kunne afskaffe kravet, når man har udviklet et nyt styringsredskab.   Da DF i maj fremsatte forslag om at sløjfe kravet, undlod S at stemme for. I stedet blev der nedsat en arbejdsgruppe, der skulle lave "komme med forslag til en bedre styring". Adspurgt om Mette Frederiksen ikke dermed er ude i en gratis omgang nu, lyder hendes svar:   - Nej, det er det ikke. Der er lavet en aftale mellem regionerne og regeringen, og hvis jeg forstår det rigtigt, så er regeringen faktisk ikke kommet i gang med det analysearbejde, som vi blev stillet i udsigt. Derfor er der behov for at sadle om. Og så gør det selvfølgelig indtryk, når så mange af vores sundhedspersonaler hen over sommeren har råbt vagt i gevær.    Spørgsmål: Men kritikken har vi jo kendt til rigtig længe?   - Ikke desto mindre er den taget til, og det har vi valgt at lytte til.   I aftalen om regionernes økonomi for 2018 består produktivitetskravet. Men Mette Frederiksen mener ikke, at hun dermed er en postgang for sent ude.   - Vi kan jo vælge at lave det om, hvis vi er enige på Christiansborg. Derfor vil jeg opfordre regeringen til også at høre efter, hvad der bliver sagt ude i sundhedsvæsenet.

Hvordan en aftale skal skrues sammen - og hvor der skal findes penge - skal forhandlinger på baggrund af analysearbejdet finde frem til, lyder det.

Spørgsmål: For 19 dage siden sagde jeres sundhedsordfører, at I ville afvente analysearbejdet, fordi man ikke bare kan fjerne kravet uden at vide, hvad der skal stå i stedet. Hvad har ændret sig på de 19 dage?   - Kritikken fra sundhedsvæsenet er taget til. Og det vælger vi at lytte til. Og så har jeg forstået det sådan, at regeringen faktisk ikke er kommet i gang med analysearbejdet. Vi mener stadig, at der skal udvikles et nyt ledelsesværktøj for vores sundhedsvæsen. Men vi synes, det er nødvendigt at sadle om nu.   S-toppen har mødt kras kritik fra egne rækker. Formand i Region Nordjylland Ulla Astman (S) har over for Jyllands-Posten udtalt, at partitoppen "siger ét og gør noget andet" og dermed "taler med to tunger".   Mette Frederiksen afviser at have talt med to tunger:   - Men selvfølgelig gør det indtryk, når vores regionsfolk melder det samme som sundhedspersonalet: Nemlig at der løbes for stærkt, og at vi bruger nogle af vores sundhedspenge forkert, fordi aktivitet er vigtigere end kvalitet.   Regionernes formand klar til at skrotte produktivitetskrav Behandling på sygehuset bliver både hurtig og god, hvis produktivitetskravet afskaffes, siger formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), at der efter en ny melding fra hans partiformand, Mette Frederiksen, nu tegner sig et politisk flertal for at afskaffe det årlige produktivitetskrav allerede til næste år.    - Det vil give et større fokus på kvalitet og dermed også et større pres på regionerne og sygehusene til at dokumentere, at de giver en bedre kvalitet, fordi det er det, som betyder noget for borgerne. Det er det, de spørger efter, siger han.   Med Socialdemokratiets tilslutning ser der ud til at være flertal uden om regeringen. Resten af rød blok samt Dansk Folkeparti har tidligere meldt deres ønske om at skrotte kravet.

Bent Hansen mener ikke, at en afskaffelse af produktivitetskravet vil gå ud over den høje aktivitet, da det er et mål i sig selv.

- Vi skal stadig have en høj aktivitet, fordi det er jo en kvalitet. Men vi skal have den rigtige aktivitet, og det skal ikke bindes sammen med penge på den rigide måde, vi har i dag, siger han.   Socialdemokratiet har tidligere ønsket at vente med at afskaffe kravet, indtil man havde et nyt styringsredskab klar. Det har man endnu ikke. Men det er ifølge Bent Hansen heller ikke nødvendigt.   - Vi har så mange måder, vi måler kvalitet på i forvejen. Vi har de fælles nationale mål, der er aftalt med regeringen, og som Folketinget bakker op om. Det er kvalitetsmål. Der er kræftpakker, hjertepakker, der er så mange pakker. Nu skal vi løfte kvaliteten op, siger han.   Regionerne skal have vedtaget budgetter for næste år inden 1. oktober. Men ifølge Bent Hansen kan sygehusene godt nå at lave tilføjelser, hvis politikerne først når til enighed senere.    

Mest Læste

Annonce