Sager om psykiske skader på jobbet boomer

Velfærd

15/10/13 7:28

Flere anmelder psykiske jobskader, men kun fem procent får anerkendt en psykisk arbejdsskade.

Den statslige Arbejdsskadestyrelse afviser så mange sager om psykiske arbejdsskader, at det ikke kan begrundes fagligt og sagligt. Det mener fagforbundet Djøf, som dermed retter ny kritik mod den udskældte styrelse.

Ifølge Arbejdsskadestyrelsens egen nye statistik, anmeldte danskerne sidste år 4500 sager om psykiske arbejdsskader som stress, mobning eller chikane, skriver Politiken tirsdag.

Det svarer til en stigning på 30 procent i forhold til året før.

Men selv om bunken af anmeldelser hele tiden vokser, er det de færreste, der får anerkendt en psykisk arbejdsskade. Det lykkedes kun godt fem procent i 2012, og det er det laveste niveau siden 2008.

Til sammenligning ligger procenten for anerkendelse af alle andre skader højere. Eksempelvis 77 procent af arbejdsulykkerne og 69 procent, når det gælder hudsygdomme, der kan relateres til jobbet.

- Vi finder det påfaldende og stærkt bekymrende, at udviklingen går i den forkerte retning, både når det gælder antallet af anmeldte psykiske arbejdsskader og andelen af anerkendelser, siger Lars Qvistgaard, formand for overenskomstforeningen i Djøf, til Politiken.

- Vi frygter, at alt for mange sager afvises efter en administrativ procedure, hvor man ikke reelt forholder sig til og undersøger de anmeldte skader, tilføjer han.

Anklagerne mod Arbejdsskadestyrelsen er så massive, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har bedt styrelsen om en redegørelse. Samtidig er Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, gået ind i sagen, skriver Politiken.

På baggrund af kritikken vil Arbejdsskadestyrelsen nu overveje at tage de psykiske arbejdsskadesager med i redegørelsen til ministeren.

Det oplyser styrelsens presse- og kommunikationskonsulent David Schmidt over for Politiken.

Han siger desuden, at der mangler forskning, som viser sammenhængen mellem bestemte arbejdsmæssige påvirkninger og udviklingen af psykiske sygdomme.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.