Saudiarabiske kvinder stiller op til valg i skygge af chikanerier

Politik

06/12/2015 09:11

Nick Allentoft

Kongestyret har sluppet grebet om de saudiarabiske kvinder en smule og tilladt dem at stille op ved næste uges byrådsvalg. Men de må stadig ikke føre kampagne.

Kvinderne i Saudi-Arabien har fået en lille smule mere frihed i deres ellers meget sharia-kontrollerede tilværelse.

Hvis du er kvinde i Saudi-Arabien, er du din fars eller mands ejendom. Du er juridisk umyndiggjort, du må ikke færdes alene i det offentlige rum, du må ikke køre bil og din krop tilhører heller ikke dig selv.

Men nu har det konservative og stenrige kongedømme alligevel givet kvinderne lidt mere plads. Ved de kommende byrådsvalg i næste uge må kvinder for første gang nogensinde stemme og selv stille op til valg.

Valgene er dog ikke af nogen særlig politisk betydning, og der er stadig en del restriktioner forbundet med det. Kvinden skal stadig eskorteres af en mand til stemmeboksen, og de kvinder, der stiller op, må kun føre kampagne blandt kvinder. 

Kongedømmet vil heller ikke tillade potentielt "farlige" kandidater på listen, når saudiaraberne skal stemme.

- Jeg er blevet udelukket som kandidat, siger Loujain Hathloul på Twitter ifølge The Guardian.

Grunden skal findes i, at hun tidligere har fået en dom for at køre i bil.

En anden kvindelig politiker, Nassima Al-Sadah, er også blevet udelukket. Hun er menneskerettighedsaktivist og uddannet fra det Nationale Demokratiske Institut. 

Pludselig var hendes navn fjernet fra listen. - Jeg ved ikke hvorfor, siger hun til The Guardian.

Så det kommende valg kommer langt fra til at foregå på lige betingelser med mændene.

- Men det er et lille bitte skridt fremad - og afgørende nødvendigt for, at der kan ske noget med kønspolitikken i Saudi-Arabien, siger docent Helle Lykke Nielsen fra Göteborgs Universitets afdeling for arabisk. 

De saudiarabiske kvinder får nu også et id-kort, så de kan tage beslutninger for dem selv, hvis de er blevet skilt eller er blevet enke. Det vil blandt andet give dem mulighed for at registrere deres børn i skoler, og give dem mulighed for at råde over deres børn på hospitaler.

De nye rettigheder kommer, fordi kongedømmet har været udsat for et massivt politisk pres, både fra det internationale samfund og fra de saudiarabiske borgere, vurderer Helle Lykke Nielsen.

Kongedømmet har set naboregimerne omkring Saudi-Arabien ramle sammen på stribe i forbindelse med Det Arabiske Forår, og de har været meget interesserede i, at den saudiarabiske befolkning ikke skulle få lignede idéer om at gøre oprør.

- En måde at imødegå det pres på, er dels at give en masse pengegaver til befolkningen, for eksempel i form af ekstra månedslønninger. Men de har også været nødt til at slække en smule på de politiske rettigheder, siger Helle Lykke Nielsen. 

Hun tror dog ikke, at byrådsvalget i næste uge kommer til at markere startskuddet for en tid med flere rettigheder for kvinderne.

Der er nemlig kommet en ny konge til magten, og han er endnu mere striks end den tidligere. 

Han er meget magt- og udenrigspolitisk orienteret og kunne ikke være mere ligeglad med kvinders rettigheder.

- Kvindespørgsmålet ryger helt ned under gulvbrædderne. Det er allerede ved at blive tonet ned igen. Det er ikke i de kommende år, vi ser de helt store revolutioner, siger Helle Lykke Nielsen. 

 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce