Sjællandske patienter benytter privathospitaler mest

13/1/11 5:06

Ritzau

Privathospitalernes andel af sygehusbehandlinger udgør gennemsnitligt 2,3 procent på landsplan. Der er betydelige variationer regionerne imellem. Det viser en opgørelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Hvis alle sygehusbehandlinger i Danmark skulle illustreres med en lagkage, så var der kun et smalt stykke til privatsygehusene. Fra januar til og med november 2010 udgør privatsygehusenes andel af sygehusaktiviteten ca. 2,3 procent.

Selv om lagkagestykket ikke er stort, er det dog en stigning fra 2009, hvor sygehusenes andel udgjorde ca. 2,1 procent af den samlede sygehusaktivitet.

Det viser en opgørelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Her er privatsygehusenes andel af sygehusbehandlingerne beregnet som DRG-produktionsværdi.
Tallene er altså et udtryk for, hvor stor en del af sygehusbehandlingen, private sygehuse har udført for regionerne. Opgørelsen omfatter dermed både patienter, der har benyttet det udvidede frie sygehusvalg og patienter behandlet på privathospitaler, fordi regionen har lavet en udbudsaftale.

”Når man tænker på, hvor meget de private hospitaler fylder i debatten, så er det da interessant, at de ikke fylder mere end 2,3 procent af sygehusaktiviteten. De giver borgere et valg og presser det offentlige til at øge produktiviteten. Det er bl.a. derfor, vi nu har historisk lave ventetider – næsten 40 dage kortere end i 2001,” siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.

De nye tal fra ministeriet viser også, at der er betydelig forskel på, hvor meget privathospitalerne fylder i de forskellige regioner.
I Region Syddanmark fylder de mindst – her er 1,7 procent af aktiviteten foretaget på privathospitaler. I Region Sjælland er tallet dobbelt så højt, nemlig 3,4 procent.

”Ministeriets beregninger kan jo ikke forklare, hvorfor der er så stor forskel fra region til region, eller hvorfor sjællænderne dobbelt så ofte som borgerne i Region Syddanmark bliver behandlet på privathospitaler. For mig er det ikke afgørende, hvor patienterne bliver behandlet, men at de bliver behandlet så hurtigt som muligt, og at de får en behandling, de kan være tilfredse med,” siger Bertel Haarder.


Se fordeling mellem privat og offentlig sygehusaktivitet fordelt på regioner:

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.