Skattecenter Haderslev
Skattecenter Haderslev

Skandalesager skader tilliden til Skat

Velfærd

08/9/14 9:45

Suleman Haider

Virksomheder og borgeres tillid til Skat er dalet, hvilket en række uheldige sager kan være årsagen til.

Fejl i ejendomsvurderinger og aggressive metoder over for erhvervsmanden Jesper "Kasi" Nielsen har svækket tilliden til de danske skattemyndigheder. Det viser en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Skat, skriver DR Nyheder.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det særdeles problematisk, hvis der ikke er tillid til Skat.

- Vi har et stort og veludviklet velfærdssamfund, som kræver, at der opkræves mange skatter og afgifter, hvor det derfor er vigtigt, at alle betaler, hvad de skal i skat. Hvis vi ikke har tillid til systemet, så vil nogen snyde mere. Og så er det i bund og grund hele velfærdssamfundet, der er på spil, siger han til DR Nyheder.

I undersøgelsen skriver Skat også selv, at den dalende tillid sandsynligvis skal ses som et resultat af den negative omtale i de seneste år, hvilket Bent Greve er enig i. 

I undersøgelsen er 1890 borgerne blevet spurgt, om de har tillid til, at Skat beregner deres skat korrekt, og om Skat er fair og retfærdig. De har svaret på et indeks fra 1 til 5, hvor et er udtryk for meget lav tillid og 5 er udtryk for meget høj tillid.

Læs også: Ministerium fastholdt fejlbeskatning af ejendomme

Mens tilliden blandt de adspurgte til, at den enkeltes skat beregnes korrekt, er 3,51, så er tilliden til, at Skat er fair og retfærdig 4,27 på indekset. For begge spørgsmåls vedkommende giver det et fald i indekset på cirka 0,25 point siden lignende undersøgelser i 2011 og 2012. Også for virksomheder er tilliden dalet.

Skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge, mener imidlertid, at man skal passe på med at give Skat hele skylden for, at tilliden er faldende. Politikere har også en stor del af ansvaret, mener han.

Læs også: Retssikkerheden i Skat får et dobbelttjek

Torben Bagge peger dog på, at der kun er én vej frem for Skat, hvis tilliden skal vindes tilbage. Men det kan tage lang tid, vurderer han.

- Man skal have en anden kultur, og det skal gennemsyres helt ned i organisationen, og det ved jeg også, at Skat allerede er i gang med, men før man kommer helt ud i yderste led i hele organisationen, så går der noget tid, siger han til DR Nyheder.

Læs også: Skatteminister kræver redegørelse efter stor fejl i Skat

Torben Bagge ærgrer sig af den grund over, at der netop er kommet en ny skatteminister i form af Benny Engelbrecht (S), da det kan betyde, at han skal bruge noget tid på at finde sig til rette.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.