Skattecenter Haderslev

Skandalesager skader tilliden til Skat

Velfærd

08/09/2014 11:45

Suleman Haider

Virksomheder og borgeres tillid til Skat er dalet, hvilket en række uheldige sager kan være årsagen til.

Fejl i ejendomsvurderinger og aggressive metoder over for erhvervsmanden Jesper "Kasi" Nielsen har svækket tilliden til de danske skattemyndigheder. Det viser en ny undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for Skat, skriver DR Nyheder.

Ifølge Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er det særdeles problematisk, hvis der ikke er tillid til Skat.

- Vi har et stort og veludviklet velfærdssamfund, som kræver, at der opkræves mange skatter og afgifter, hvor det derfor er vigtigt, at alle betaler, hvad de skal i skat. Hvis vi ikke har tillid til systemet, så vil nogen snyde mere. Og så er det i bund og grund hele velfærdssamfundet, der er på spil, siger han til DR Nyheder.

I undersøgelsen skriver Skat også selv, at den dalende tillid sandsynligvis skal ses som et resultat af den negative omtale i de seneste år, hvilket Bent Greve er enig i. 

I undersøgelsen er 1890 borgerne blevet spurgt, om de har tillid til, at Skat beregner deres skat korrekt, og om Skat er fair og retfærdig. De har svaret på et indeks fra 1 til 5, hvor et er udtryk for meget lav tillid og 5 er udtryk for meget høj tillid.

Læs også: Ministerium fastholdt fejlbeskatning af ejendomme

Mens tilliden blandt de adspurgte til, at den enkeltes skat beregnes korrekt, er 3,51, så er tilliden til, at Skat er fair og retfærdig 4,27 på indekset. For begge spørgsmåls vedkommende giver det et fald i indekset på cirka 0,25 point siden lignende undersøgelser i 2011 og 2012. Også for virksomheder er tilliden dalet.

Skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret på Aarhus Universitet, Torben Bagge, mener imidlertid, at man skal passe på med at give Skat hele skylden for, at tilliden er faldende. Politikere har også en stor del af ansvaret, mener han.

Læs også: Retssikkerheden i Skat får et dobbelttjek

Torben Bagge peger dog på, at der kun er én vej frem for Skat, hvis tilliden skal vindes tilbage. Men det kan tage lang tid, vurderer han.

- Man skal have en anden kultur, og det skal gennemsyres helt ned i organisationen, og det ved jeg også, at Skat allerede er i gang med, men før man kommer helt ud i yderste led i hele organisationen, så går der noget tid, siger han til DR Nyheder.

Læs også: Skatteminister kræver redegørelse efter stor fejl i Skat

Torben Bagge ærgrer sig af den grund over, at der netop er kommet en ny skatteminister i form af Benny Engelbrecht (S), da det kan betyde, at han skal bruge noget tid på at finde sig til rette.

Mest Læste

Annonce