Skatteadvokat: Meget simpelt at svindle med moms

Ledelse

22/05/2016 18:08

Nick Allentoft

Svindel med moms er relativt simpelt, så derfor er det vigtigt med god kontrol på området, lyder det.

Skat bør tage det meget seriøst, at Rigsrevisionen nu vil granske udbetalingen af negativ moms for flere milliarder kroner.

Det mener skatteadvokat Torben Bagge. For det sender et signal om, hvor vigtigt det er med god kontrol på momsområdet. Det kan nemlig være relativt simpelt for erhvervsdrivende at svindle med moms. 

- Man skal selv angive sin moms - man har købsmoms, og man har salgsmoms. Og hvis man som erhvervsdrivende har købt en vare for 100 kroner, så har man i princippet betalt 20 kroner i moms. Dem kan man som erhvervsdrivende få tilbage igen.

- En simpel måde at snyde på er så, at man som erhvervsdrivende indberetter købsmoms på noget, man ikke har købt, for derefter at få penge tilbage. Så simpelt er det, og derfor er det vigtigt, at der er en god kontrol på området, siger Torben Bagge.

LÆS OGSÅ: Rigsrevisionen beder Skat kigge på momssvindel

Ifølge skatteadvokaten er det ikke kritik af systemet, for det kan man ikke lave meget anderledes, men systemet kræver en ekstra god kontrol.

- Når et system er bygget op på den måde, hvor personer selv momsangiver, forudsætter det en effektiv kontrol, så folk ikke bliver fristet til at angive forkerte tal for at få penge ud af statskassen, siger han.

Ifølge Politiken modtog Skat i 2010 anmodninger om momsrefusion for 160 milliarder kroner, men sidste år var det tal steget til 226 milliarder kroner.

Skat selv ser frem til, at Rigsrevisionen nu vil granske området, så kontrollen kan blive endnu bedre. 

Ifølge dem er det et område, de bruger mange ressourcer på, men også et område, hvor de skal balancere, så de ikke laver for mange hindringer for virksomhederne.

Spørgsmål: Hvordan forhindrer man, at ekstra kontrol spænder ben for virksomhederne?

- Hvis jeg beder om at få momspenge retur, så må det jo også være sådan, at jeg som selvstændig erhvervsdrivende relativt nemt kan fremsende fakturaer på det, jeg har købt.

- Det bør ikke være en stor belastning for firmaerne, at Skat foretager en mere effektiv kontrol. Jo flere, man snupper med fingre i kagedåsen, desto flere bliver bange for at snyde. Kontrol har en præventiv effekt, siger Torben Bagge.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce