Skoleledere: Luk de små folkeskoler

Velfærd

08/09/2014 14:08

Suleman Haider

Landets skoleledere taler nu åbent ud om folkeskolens fremtid og foreslår skolelukninger flere steder, da de synes det er for dyrt at drive de små skoler.

Senest har Skolelederforeningen Guldborgsund antændt debatten ved at foreslå lokalpolitikerne at lukke skoler på grund af fortsat faldende elevtal i de små samfund - og formanden for landets skoleledere Claus Hjortdal bakker op om argumenterne, skriver DR Sjælland.

- Det er en tendens vi ser i de dele af Danmark, der præges af affolkning, f. eks Lolland-Falster, Vestsjælland og Vestjylland og jeg mener at skolelederne har ret at blande sig og opfordre lokalpolitikerne til skolelukninger for at få et bedre skolevæsen, siger Claus Hjortdal.

Læs også: Der er god økonomi i at lukke hver tredje folkeskole

Indblandingen fra skolelederne har sat følelser i brand flere steder. Hos landsorganisationen Skole og Forældre mener formand Mette Witt Hagensen at skolelederne skal blive bag pulten og overlade beslutninger om skolelukninger til de folkevalgte.

- Embedsmænd skal passe det job de er sat til og det er at være embedsmænd og så skal de overlade kommunalpolitikken til kommunalpolitikerne, fastslår Mette Witt Hagensen.

Læs også: Næsten 300 skoler forsvundet på to år

Nr. Vedby skole på Nordfalster er én af de små skoler, der kæmper for overlevelse - og her frygter Skolebestyrelsesformanden Anne Cathrine Wilhjelm også utidig indblanding fra skolelederne.

- Herude kæmper vi for lokalsamfundets overlevelse og vi har anvist flere konstruktive spareforslag for lokalpolitikerne. Vi har skabt en vuggestue og daginstitution på skolen med fælles ledelse for at spare penge og jeg mener, at skolelederne bør koncentrere sig om løsninger frem for at foreslå lukninger, siger Anne Cathrine Wilhjelm til DR Sjælland.

Manden der antændte debatten, formanden for skolelederne i Guldborgsund, Brian Brodersen er godt klar over, at budskabet om skolelukninger kan skabe tumult i lokalsamfundet.

- Reaktionerne spænder vidt. Nogle synes vi er modige og siger det rigtige, mens andre mener det er helt ude i hampen, siger Brian Brodersen, der selv er skoleleder på Nysted Skole.

Mest Læste

Annonce