Sovemedicin fordoblet: Børn og unge får piller i stedet for behandling

Velfærd

06/05/2016 10:44

Nick Allentoft

Børn med fysiske og psykiske lidelser får i stadig større omfang ordineret sovemedicin. Lægeformand peger på at det kan ske i mangel på alternativer, mens Lægemiddelstyrelsen nu vil undersøge årsagerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vågne timer på hovedpuden bliver i stigende omfang løst med medicin blandt børn og unge.    Særligt danske børn og unge med fysiske og især psykiske lidelser som adhd har så store problemer med at falde til ro, at de i kraftigt stigende tal får ordineret sovemedicin - en medicin, som i vid udstrækning kun er beregnet til ældre mennesker. Det skriver Berlingske.   LÆS OGSÅ: Tilbyd diagnose-ramte familier terapi   På bare fem år er der stort set sket en fordobling i antallet af børn og unge, som får udskrevet sovemidlerne magistral melatonin og Circadin. Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på præparaterne mod 6391 tilbage i 2011.

Velfærdsstat eller velfærdssamfund

Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.

Følg artikler og indlæg på temasiden her

Alene fra 2014 til 2015 steg antallet af unge, som fik ordineret sovemedicin, med 20 procent, fremgår det af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen. Styrelsen har kun en opgørelse for personer under 25 år - ikke for de enkelte aldersgrupper.

Udviklingen vækker bekymring blandt såvel børnelæger som børne- og ungepsykiatere og patientorganisationer og får nu Lægemiddelstyrelsen til at bebude en nøjere granskning og analyse af, hvilke børn og unge som får ordineret præparaterne, og om brugen i det hele taget følger de faglige anbefalinger på området.   Børnelæge Jesper Brandt Andersen, som i årevis har fulgt området tæt, vurderer over for Berlingske, at en stor del af medicinen udskrives af praktiserende læger "med manglende ekspertise og uden forudgående præcis diagnostik, afgrænsning af søvnforstyrrelsen og forsøg på behandling på anden vis".   Læger: Bekymrende at flere børn og unge tager sovepiller Det er bekymrende, at stadig flere børn og unge tager sovepiller, som kun er godkendt til ældre mennesker.    Det siger Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation, efter at det er kommet frem i Berlingske, at brugen af sovemidler med stoffet melatonin blandt danskere under 25 er fordoblet på fem år.    - Når vi ser en kraftig stigning i medicinforbruget, skal vi altid spørge os selv, hvad det er i vores samfund, som gør, at vi bruger mere medicin. For det er tankevækkende, siger formanden. 

Christian Freitag fortæller, at han har svært ved at forestille sig, at praktiserende læger ordinerer medicinen, medmindre de har efteruddannet sig i for eksempel adhd. Det er nemlig oftest psykiatere, der har den nødvendige ekspertise. 

- Når ellers det sker, er det formentlig, fordi der ikke findes børnepsykiatere i området, siger formanden, som påpeger, at der blandt andet i Nordjylland er stor mangel på psykiatere.    Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på præparater med melatonin mod 6391 tilbage i 2011. Det fremgår dog ikke af tallene, om stigningen er ledsaget af et fald i brugen af andre typer af sovemedicin. Men melatonin skal som hovedregel ikke ordineres til børn og unge, fortæller Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.   - Jeg mener ikke, det er velundersøgt, hvordan det virker på børn og unge. Derfor ved vi ikke, hvilke bivirkninger det kan have over tid. Kroppen producerer selv melatonin, og derfor har det nok fået ry for at være en slags naturmedicin. Men det er receptpligtigt i Danmark, og det er der en grund til, siger han.   Melatoninen er baseret på søvnhormonet af samme navn. Men medicinen er kun blevet testet på personer over 55. Lægemiddelstyrelsen vil nu undersøge, hvordan melatonin bliver brugt blandt børn og unge.   Løhde vil vide mere om sovepiller til unge Det skal undersøges, hvorfor flere børn og unge tager sovepiller, som er beregnet til ældre, for at undgå søvnløse nætter.   Sådan skriver sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en kommentar, efter at det er kommet frem, at stadig flere børn og unge tager sovemidler med melatonin, der kun er testet på personer over 55.   - Første skridt er at få større viden om forbruget og lægernes ordinationsmønster, for vi har selvfølgelig brug for at blive klogere på, hvad der ligger bag tallene, skriver ministeren.

Lægemiddelstyrelsen vil nu granske, hvorfor børn og unge får udskrevet sovepillerne, og om læger og psykiatere følger anbefalingerne på området. Et tiltag som Sophie Løhde kalder "fornuftigt".

Brugen af sovemidler med stoffet melatonin blandt danskere under 25 er fordoblet på fem år. Det fremgår af en opgørelse fra Lægemiddelstyrelsen, som Berlingske har set.   Tidligere undersøgelser har vist, at sovemedicin hovedsageligt bliver udskrevet til børn og unge med fysiske og psykiske sygdomme. Sidste år indløste 12.381 danskere under 25 år mindst én recept på præparater med melatonin mod 6391 tilbage i 2011.   Tallene vækker bekymring blandt børnelæger, børne- og ungepsykiatre og patientorganisationer. Det fremgår dog ikke, om stigningen er ledsaget af et fald i brugen af andre typer af sovemedicin.   - Når vi ser en kraftig stigning i medicinforbruget, skal vi altid spørge os selv, hvad det er i vores samfund, som gør, at vi bruger mere medicin. For det er tankevækkende, siger Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation,   Sovemedicin med melatonin er baseret på et naturligt forekommende søvnhormon af samme navn. Forsøg har vist, at der ikke er alvorlige bivirkninger ved at tage sovepiller med melatonin, når man er over 55.   Det er dog aldrig blevet undersøgt, hvordan pillerne virker på børn og unge. Ifølge Lægemiddelstyrelsen blev der sidste år indberettet ni formodede bivirkninger fra børn og unge, som dog ikke vakte alvorlig bekymring.   Men melatonin skal som hovedregel ikke ordineres til børn og unge, fortæller Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.   - Jeg mener ikke, det er velundersøgt, hvordan det virker på børn og unge. Derfor ved vi ikke, hvilke bivirkninger det kan have over tid, siger han.   - Kroppen producerer selv melatonin, og derfor har det nok fået ry for at være en slags naturmedicin. Men det er receptpligtigt i Danmark, og det er der en grund til, siger han.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.