Store regionale forskelle i kræftbehandling bekymrer

Velfærd

15/05/2014 08:33

Freja Eriksen

Kræftens Bekæmpelse mener, at det er bekymrende, at kræftpatienter behandles forskelligt i landets regioner.

En patient med kræft i leveren vil sandsynligvis blive opereret, hvis han eller hun bor i København, mens læger i Aarhus sandsynligvis vil ty til medicinsk behandling. 

Ifølge Kræftens Bekæmpelse viser en ny rapport fra Statens Serum Institut er der stor forskel på, om kræftpatienter behandles med kirurgi, stråler eller medicin rundt om i landets regioner, og den store forskel bekymrer organisationen.

- Det er bekymrende, at der tilsyneladende er så store forskelle i kræftbehandlingen på landets sygehuse. Vi forventer derfor, at kræftlægerne bruger tallene til at sikre alle den rigtige og bedste behandling, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen. 

- Rapporten viser tydeligt, at der prioriteres forskelligt på landets sygehuse. Der må findes et fælles svar på, hvad der er den bedste behandling. Vi forventer, at Kræftstyregruppen og Sundhedsstyrelsen hurtigt følger op på disse forskelle, siger han i en skriftlig kommentar.

Leif Vestergaard Pedersen understreger, at mens forskellige kræftformer kræver forskellig behandling, så bør samme kræftform normalt gives samme behandling. 

Men rapporten fra Statens Serum Institut viser for eksempel, at mens 92 procent af patienterne med primær leverkræft opereres i Region Hovedstaden, så foretrækker lægerne i Midtjylland i stedet medicinsk behandling til 85 procent af patienterne med samme kræftform. 

52 procent af patienterne med prostatakræft i hovedstaden bliver opereret, mens lægerne i resten af landet primært vælger medicinsk behandling.

Rapporten viser desuden, at der er stor forskel på, hvor hurtige regionerne er til at få deres kræftpatienter i behandling. 

Forskellen ses især inden for hoved-halskræft, lungekræft og blærekræft, konstaterer Kræftens Bekæmpelse. 

Når det kommer til lungekræft får 72 procent af nordjyderne den kirurgiske behandling til tiden, mens kun 54 procent får det i Region Sjælland. 

Når det gælder medicinsk behandling ved lungekræft klarer Region Nordjylland sig dårligt med 54 procent, mens Region Sjælland behandler 75 procent af patienterne til tiden. 

- Det er ikke rimeligt, at der er så store forskelle landet over, og at der stadig er så mange patienter, der kommer for sent i behandling. Regionerne må hjælpe hinanden, så alle patienter kan komme hurtig i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce