Svindelsagen: Britta anholdt i Johannesburg

Ledelse

05/11/2018 09:04

Nick Allentoft

Den svindelsigtede Britta Nielsen er mandag morgen blevet anholdt i en lejlighed i Johannesburg i Sydafrika. SIDSTE: Der er allerede bestilt flybilletter fra Johannesburg torsdag aften, oplyser kvindens forsvarsadvokat i Sydafrika, Gerhard Landman.

Flugten er forbi for den hovedmistænkte Britta Nielsen i sagen om svindel i Socialdstyrelsen for 111 millioner kroner.

Mandag morgen er hun blevet anholdt i Sydafrika, og dermed er der nu fire anholdte i den store svindelsag.

Det oplyser Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet - i en pressemeddelelse.

Den 64-årige mistænkte blev anholdt i en lejlighed i den sydlige del af Johannesburg omkring klokken 05.30 mandag morgen.

Efterforskere fra Bagmandspolitiet var til stede under anholdelsen, som blev foretaget af de sydafrikanske myndigheder.

Anholdelsen kunne ske på baggrund af oplysninger fra Bagmandspolitiet, oplyses det.

Desuden har den danske ambassade i Sydafrika hjulpet med værdifuld bistand til Bagmandspolitiet i kontakten med de lokale myndigheder.

Britta Nielsen er mistænkt for at have svindlet Socialstyrelsen for 111 millioner kroner.

Hun var i 40 år ansat i Socialstyrelsen, og her mistænkes hun for at have overført penge til sin egen konto.

Pengene er taget fra blandt andet satspuljemidler, der er øremærket til udsatte grupper.

Læs mere om svindelsagerne

Vi samler historier om svindelsagerne på denne side. 

Hun har været internationalt efterlyst i sagen, der kom frem i offentligheden i begyndelsen af oktober.

Anholdelsen betragtes som et gennembrud i sagen, oplyser politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK.

- Flugten er forbi. Den hovedmistænkte er anholdt. Det er resultatet af et målrettet internationalt samarbejde mellem SØIK og en række internationale myndigheder.

- Der er nu håb for, at vi kan få en endelig opklaring - og få svar på, hvor resten af de forsvundne millioner er, siger Thomas Anderskov Riis.

Danmark sender nu en officiel anmodning om at få Britta Nielsen udleveret.

 

Vil gerne udleveres fra Sydafrika Den svindelmistænkte Britta Nielsen blev mandag stillet for en dommer i Sydafrika, skriver Ekstra Bladet, der har været til stede i retten. Retten skulle tage stilling til, om den 64-årige kvinde skulle varetægtsfængsles.

Ifølge avisen er hun efter retsmødet blevet ført videre til en arrest. Det sker, efter at hun mandag morgen klokken 05.30 blev anholdt i en lejlighed i det sydlige Johannesburg.

Vishnu Naidoo, der er talsmand for det nationale politi i Sydafrika, oplyste tidligere mandag til DR Nyheder, at politiet ville modsætte sig, at hun fik lov til at blive løsladt mod kaution. Britta Nielsens advokat i Sydafrika, Gerhard Landman, fortæller til Ekstra Bladet, at hun skal for retten igen torsdag.

Det sker med henblik på udlevering til Danmark. Hun vil gerne udleveres, lyder det. Ifølge advokaten har hun fortalt, at hun har været i Tyskland indtil for nylig, skriver Ekstra Bladet.

Avisen har dog tidligere beskrevet, at indrejsedokumenter viser, at Britta Nielsen rejste ind i Sydafrika den 23. september.

Ved retsmødet mandag var Britta Nielsen ifølge Ekstra Bladet mødt op i sorte bukser og en lyseblå blomstret trøje.

Der har tidligere været billeder fremme af hende med lyst hår, men nu har hun farvet det mørkt.

På retsmødet torsdag skal hun fremstilles sammen med en mand, der også er anholdt i sagen. Han er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

 

Forsvarsadvokat forventer at Britta Nielsen lander i Danmark fredag Der er allerede bestilt flybilletter fra Johannesburg torsdag aften, oplyser kvindens forsvarsadvokat i Sydafrika, Gerhard Landman.

- Hun flyver fra Johannesburg på torsdag fra O.R. Tambo International Airport kl. 20.00, så hun burde ankomme til Danmark i løbet af fredagen, siger forsvarsadvokaten.

Ifølge forsvarsadvokaten er det en repræsentant for de danske myndigheder, der har bestilt flybilletterne.

En pressemedarbejder fra det danske bagmandspoliti (SØIK) afviser dog, at flybilletterne skulle være bestilt.

- SØIK afventer, at de sydafrikanske myndigheder tager stilling til udleveringsanmodningen, siger pressemedarbejder Simon Gosvig og tilføjer:

- Det er overhovedet ikke det rigtige tidspunkt at begynde at tale om flybilletter, siger han.

Et retsmøde om Britta Nielsens udlevering til Danmark finder sted torsdag. For at Britta kan blive udleveret, skal en dommer godkende udleveringen.

Britta Nielsen har været international eftersøgt siden begyndelsen af oktober, efter det kom frem, at hun har stjålet 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen, hvor hun var ansat.

I sagen er en mand i forvejen anholdt. Han mistænkes for hæleri af særlig grov beskaffenhed, da han menes at have haft en hovedrolle i forhold til at bruge pengene.

Han er ligeledes blevet anholdt i Sydafrika, og han kræves også udleveret til Danmark.

Desuden er to kvinder sigtet for hæleri. Der har ikke været krav om fængsling af dem.

Der er i sagen navneforbud i forhold til de tre hælerisigtede.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce