Syge får diagnose på 17 dage

Velfærd

16/12/13 10:33

Nick Allentoft

Mens det kniber for regionerne at leve op til lovkravet om hurtigt at udrede, hvad syge danskere fejler, stiller Falck Healthcare en diagnose inden for 17 dage. Det sparer både sygedage, førtidspensioner og millioner af kroner. En af de store kunder hos Falck Healthcare, en division i Falck, er Pension Danmark med 236.000 medlemmer - typisk faglærte og ufaglærte inden for håndværk, transport og rengøring - som kan bruge ordningen, hvis de bliver syge og henvist til en speciallæge.

»Der gik simpelthen for lang tid med at få stillet diagnosen. Og hvis de ikke var meget syge, når de blev sygemeldt, blev de det undervejs. Det handler i sidste ende om at bevare tættest mulig tilknytning til arbejdsmarkedet«, siger direktør i Pension Danmark Jens Christian Stougaard til Politiken.

Ordningen Hurtig Diagnose har fungeret i fire år og har ifølge direktøren medvirket til, at antallet af medlemmer, der har fået tilkendt førtidspension, er faldet fra 1.300 i 2004 til 800 sidste år. Faldet betyder samtidig en besparelse for det offentlige på 150 millioner kroner.

Falck-topchef i OPI-stafet

Der er kommet flere spændende idéer, produkter og løsninger ud af de OPI-projekter, som er igangsat i innovationscentre og afdelinger landet over – så hvorfor er der så ikke mere gang i det der OPI?  

Læs mere...

Der er nemlig klar sammenhæng mellem længden af en sygemelding og risikoen for aldrig at vende tilbage i job. Venter den syge fire uger i stedet for to, stiger risikoen til mere end det dobbelte. Og endnu længere ventetid øger blot risikoen.

Politiken kunne i november fortælle, at fire ud af fem regioner ikke lever op til diagnosegarantien på 30 dage, som regionerne ellers indgik aftale med regeringen om i juni 2012. Værst ser ventetiderne ud for patienter, hvor der er mistanke om sygdomme som epilepsi, sklerose, Parkinsons, gigt eller urinvejsinfektioner.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afkrævede regionerne en statusredegørelse, som ministeren ifølge Politiken modtog mandag, men endnu ikke har haft mulighed for at læse.

Hovedårsagen til, at Falck Healthcare ofte kan stille diagnoser hurtigere end de offentlige hospitaler, er ifølge direktør Jan Steenhard, at Falck giver den syge en »personlig tovholder, som kender vejen gennem systemet«.

Jan Steenhard oplyser, at Falck er i gang med at stramme sin garanti op, så diagnoser kan stilles på mindre end 17 dage. Og det tilbud gælder også regionerne: »Vi mener godt, at vi kunne løse opgaven for det offentlige«, siger han til Politiken.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce