Syge får diagnose på 17 dage

Velfærd

16/12/13 10:33

Nick Allentoft

Mens det kniber for regionerne at leve op til lovkravet om hurtigt at udrede, hvad syge danskere fejler, stiller Falck Healthcare en diagnose inden for 17 dage. Det sparer både sygedage, førtidspensioner og millioner af kroner. En af de store kunder hos Falck Healthcare, en division i Falck, er Pension Danmark med 236.000 medlemmer - typisk faglærte og ufaglærte inden for håndværk, transport og rengøring - som kan bruge ordningen, hvis de bliver syge og henvist til en speciallæge.

»Der gik simpelthen for lang tid med at få stillet diagnosen. Og hvis de ikke var meget syge, når de blev sygemeldt, blev de det undervejs. Det handler i sidste ende om at bevare tættest mulig tilknytning til arbejdsmarkedet«, siger direktør i Pension Danmark Jens Christian Stougaard til Politiken.

Ordningen Hurtig Diagnose har fungeret i fire år og har ifølge direktøren medvirket til, at antallet af medlemmer, der har fået tilkendt førtidspension, er faldet fra 1.300 i 2004 til 800 sidste år. Faldet betyder samtidig en besparelse for det offentlige på 150 millioner kroner.

Falck-topchef i OPI-stafet

Der er kommet flere spændende idéer, produkter og løsninger ud af de OPI-projekter, som er igangsat i innovationscentre og afdelinger landet over – så hvorfor er der så ikke mere gang i det der OPI?  

Læs mere...

Der er nemlig klar sammenhæng mellem længden af en sygemelding og risikoen for aldrig at vende tilbage i job. Venter den syge fire uger i stedet for to, stiger risikoen til mere end det dobbelte. Og endnu længere ventetid øger blot risikoen.

Politiken kunne i november fortælle, at fire ud af fem regioner ikke lever op til diagnosegarantien på 30 dage, som regionerne ellers indgik aftale med regeringen om i juni 2012. Værst ser ventetiderne ud for patienter, hvor der er mistanke om sygdomme som epilepsi, sklerose, Parkinsons, gigt eller urinvejsinfektioner.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afkrævede regionerne en statusredegørelse, som ministeren ifølge Politiken modtog mandag, men endnu ikke har haft mulighed for at læse.

Hovedårsagen til, at Falck Healthcare ofte kan stille diagnoser hurtigere end de offentlige hospitaler, er ifølge direktør Jan Steenhard, at Falck giver den syge en »personlig tovholder, som kender vejen gennem systemet«.

Jan Steenhard oplyser, at Falck er i gang med at stramme sin garanti op, så diagnoser kan stilles på mindre end 17 dage. Og det tilbud gælder også regionerne: »Vi mener godt, at vi kunne løse opgaven for det offentlige«, siger han til Politiken.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.