Thomas Banke fyret af Venstre

17/12/2012 09:25

Ritzau

V i Fredericia skal se sig om efter ny spidskandidat til næste kommunalvalg, efter at Thomas Banke er væltet.

Den afgående borgmester i Fredericia, Thomas Banke (V), hvis rod i økonomien kostede ham jobbet søndag, er frem over ikke Venstres spidskandidat i kommunen. Det skriver P4 Trekanten.
Gruppeformanden for Venstre, Peder Hvejsel, siger mandag morgen:
- Jeg kan ikke forestille mig, at han er kandidat til næste valg, nej, siger Peder Hvejsel til P4 Trekanten.
Dermed skal partiet finde sig en ny spidskandidat inden kommunalvalget næste år.

Læs også: Banke går i tænkeboks

Et enigt økonomiudvalg - inklusive Venstres eget medlem af udvalget - vedtog i går en udtalelse om, at de har mistet tilliden til Thomas Banke.
Blandt andet fordi han har brugt af kommunens penge til private goder som for eksempel hotelophold og middage på en sushi-restaurant.
- Der er mere end blot sjusk, så vi mener ikke, at vi kan forsvare at fortsætte på den måde. Det mener hele byrådet, og dermed kommer vi over i en situation, hvor det politisk ville være helt umuligt, siger Peder Hvejsel til P4 Trekanten.
Gruppeformanden peger på, at der er flere forhold i de papirer, som er kommet frem, der ikke er i overensstemmelse med det, man bør gøre som politiker og borgmester.
Han vil ikke gætte på, hvem der kan blive ny spidskandidat for Venstre.
- Men jeg kan helt klart afvise, at det bliver mig, siger Peder Hvejsel.
Der skal indkaldes til en ekstraordinær generalforsamling for, at Venstre kan vælge en ny spidskandidat.

Banke: Jeg angrer mine fejldispositioner

Borgmesteren i Fredericia, Thomas Banke (V), har meddelt sine borgerlige kolleger i Fredericia kommune, at Økonomiudvalgets udtrykte mistillid til hans embedsførelse gør, at han i sin igangværende sygeorlov vil tænke sig grundigt om i forhold til fremtiden.
Sådan skriver borgmesteren selv i en pressemeddelelse, efter at det lørdag kom frem, at han som borgmester i flere tilfælde har brugt kommunens kort til private indkøb og betalinger. Og at det har stået på i to år.
- Jeg er meget ked af de fejl, jeg har begået. Fejl, der desværre har været forelagt meget ensidigt i flere medier, skriver borgmesteren og fortsætter:
- Jeg vil derfor også gerne benytte lejligheden til at understrege, at jeg angrer mine fejldispositioner enormt meget, men at hver en krone løbende er blevet tilbagebetalt til Fredericia Kommune.
Thomas Banke skriver, at han hele vejen igennem blevet oplyst om, at han ikke har gjort noget ulovligt.
- Der har i øvrigt heller ikke været noget tidspunkt, hvor kommunen har haft mere til gode hos mig, end jeg selv har haft til gode hos kommunen, tilføjer han.
Borgmesteren opfordrer kommunens forvaltning til at undersøge forholdene i sagen helt til bunds.
Imens vil han holde den allerede besluttede "nødvendige sygeorlov".
- Når jeg er tilbage vil jeg besvare alle relevante spørgsmål, der rejser sig, og jeg vil ligeledes kunne kaste et klart lys over de spekulationer og spørgsmål, der måtte være. Af hensyn til kommunen og medborgere vil jeg hurtigst muligt komme med en afklaring.
Det borgerlige flertal i Fredericia har hidtil støttet den sygemeldte borgmester. Også i den aktuelle sag om rod i økonomien. Men nu ser det altså ud til at være slut.
Mandag mødes byrådet i Fredericia Kommune til et ekstraordinært møde med et mistillidsvotum til borgmesteren som eneste punkt på dagsordenen.
/ritzau/

Emner:
POL-(Politik)

Blå Bog: Fredericia-borgmester i politisk uvejr

* Thomas Banke blev født den 3. december 1981 i Fredericia.
* Læste fra 2003 statskundskab ved Syddansk Universitet.
* Valgt til byrådet i Fredericia i 2005 med 362 stemmer. Undervejs i perioden blev han blandt andet viceborgmester.
* Valgt til formand for Venstres Ungdom i 2007 og genvalgt i 2008.
* Thomas Banke havnede i en voldsom mediestorm, da han i 2007 erklærede i Ekstra Bladet, at han i sine yngre år havde prøvet forskellige euforiserende stoffer.
* I marts 2008 vakte han igen opsigt, da han erklærede sig som fortaler for en legalisering af hash.
* Thomas Banke var ved kommunalvalget i 2009 Venstres borgmesterkandidat i Fredericia Kommune.
* Efter en valgsejr i 2009 over den siddende socialdemokratiske borgmester, Uffe Steiner Jensen, blev han den første Venstre-borgmester i Fredericia i 96 år. Han var da kun 27 år.
* Thomas Bank fik ved valget 3241 personlige stemmer og slog dermed den daværende S-borgmester Uffe Steiner Jensen, der fik 2911 personlige stemmer.
/ritzau/

Mest Læste

Annonce