Thorning om EU-klimadrøftelser: Det bliver op ad bakke

Politik

21/03/2014 10:43

Der kommer svære diskussioner om EU's klimamål frem mod 2030 på topmødet fredag, siger statsministeren.

Det bliver ikke nemt for EU's stats- og regeringschefer at nå frem til fælles ambitioner og mål på klima- og energiområdet fredag.

Det giver statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kraftigt udtryk for inden EU-topmødets andendag, hvor klima og energi står til at dominere dagsordenen.

- Jeg er nødt til at sige, at det bliver særdeles vanskelige drøftelser, siger hun.

Hun understreger, at Danmark er optaget af, at EU-lederne går videre med de mål, som EU-Kommissionen spillede ud med i slutningen af januar, og tager dem med i mødets konklusioner som de rigtige skridt for EU's klima- og energipolitik.

- Der er meget at kæmpe for i dag. Vi vil gerne have skrevet klima- og energimålene ind i aftalen, siger hun.

EU-Kommissionens klimaudspil foreslår 40 procent reduktion af CO2-udslippet på EU-plan sammenlignet med niveauet i 1990, og at 27 procent af EU's energiforbrug skal komme fra vedvarende energikilder som sol og vind.

- Men jeg må konstatere, at der er meget stor modstand mod det fra flere medlemslande. Det er op ad bakke.

- Danmark står forrest i kampen for, at EU skal være ambitiøs, når det kommer til vores energi- og klimapolitik, siger hun inden mødet.

Statsministeren håber, at EU før FN-generalsekretær Ban Ki-moons internationale klimatopmøde til september kan nå at træffe beslutninger om EU's klima- og energimålsætninger frem mod 2030.

Helle Thorning-Schmidt håber endvidere på at få opbakning til et dansk forslag om, at EU skal lave en plan for, hvordan medlemslandene kan blive mindre afhængige af gas og olie fra blandt andet Rusland.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) fremlagde forslaget på et europaministermøde i Bruxelles tirsdag.

Ifølge Lidegaard fik det stor opbakning i lyset af krisen i Ukraine, som viser, at det gør unionen sårbar at være afhængig af energi fra Rusland.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce