"Hvis vi låser os til en regeringsdeltagelse i måske tre år, så skal vores synspunkter i tilstrækkelig grad med i et regeringsgrundlag. Det ved vi ikke endnu," siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.
"Hvis vi låser os til en regeringsdeltagelse i måske tre år, så skal vores synspunkter i tilstrækkelig grad med i et regeringsgrundlag. Det ved vi ikke endnu," siger Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

Thulesen åbner for DF i regering: Nu skal vi i gang

Politik

22/6/15 9:34

Mikkel Sarka

DF går i regering, hvis regeringsgrundlaget er i orden, siger Thulesen Dahl på vej ind til dronningen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var før valget meget klar i sine udtalelser om, at der ikke var udsigt til, at Dansk Folkeparti skulle i regering efter valget.

Men nu begynder manden med flest mandater i blå blok at åbne op for deltagelse i en ny regering med Venstres Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

- Vi indtræder i regeringen, hvis grundlaget er i orden, siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer på spørgsmålet om, hvorvidt det ikke er en ny linje for Dansk Folkeparti:

- Det er for at understreger, at vi ikke er nervøse for at gå i regering. Det gør vi gerne. Nu kommer vi til de egentlige forhandlinger, som afgør, om det politiske grundlag er i orden, siger Kristian Thulesen Dahl.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta herArtikler om partierne her: Læs mere: Liberal AllianceLæs mere: SocialdemokratietLæs mere: SFLæs mere: DFLæs mere: Radikale VenstreLæs mere: Konservative FolkepartiLæs mere: EnhedslistenLæs mere: VenstreLæs mere: Alternativet

Udtalelsen falder, mens Kristian Thulesen Dahl er på vej ind til dronningen for at give Lars Løkke Rasmussen et nyt mandat til at forhandle. 

Søndag stod det klart, at der ikke kommer en flertalsregering bestående af alle fire borgerlige partier. Derfor er forventningen nu, at Lars Løkke Rasmussen i særlig grad vil koncentrere sig om at forhandle med Dansk Folkeparti for at få en V-DF-regering.

- Vi vidste godt, at det her med en flertalsregering var ret nyttesløst, men det skulle der bruges tid på, siger Kristian Thulesen Dahl og giver dermed en slet skjult kindhest til Liberal Alliances Anders Samuelsen, der noget overraskende insisterede på, at Løkke i første omgang skulle forsøge den umulige opgave at få LA i regering sammen med DF.

- Nu kan der forhåbentlig komme i gang i de rigtige forhandlinger. Det grundlag, som ligger, vil være afgørende for, om Dansk Folkeparti kan kommer i regering, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han understreger dermed, at der skal store indrømmelser til, hvis Løkke skal få opfyldt ønsket om at få Dansk Folkeparti i regering:

- Hvis vi låser os til en regeringsdeltagelse i måske tre år, så skal vores synspunkter i tilstrækkelig grad med i et regeringsgrundlag. Det ved vi ikke endnu, siger Kristian Thulesen.

Han lægger især vægt på, at der skal bruges flere penge på sundhed og ældre. Samtidig skal der bruges ekstra penge på politi og grænsekontrol. Til gengæld er Dansk Folkeparti indstillet på at undersøge, om de penge, der går til offentligt forbrug, bliver brugt rigtigt. 

- Vi har ikke nogen interesse i at bruge flere penge på bureaukrati, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dermed åbner DF-formanden for en løsning på DF's krav for 0,8 procent over for Løkkes ønske om nulvækst i det offentlige forbrug.

Annonce