Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup er død

Politik

31/12/2013 11:00

Den tidligere forsvarsminister er død efter længere tids sygdom. Han blev 68 år gammel.

Tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup (S) er død efter længere tids sygdom. Det bekræfter familien over for Ritzau. Hans Hækkerup døde kort før jul.

- Han sov stille ind. Bisættelsen har fundet, og efter Hans' ønske skete det i stilhed med kun den nærmest familie til stede, siger Klaus Hækkerup, Hans Hækkerups bror.

Hans Hækkerup blev 68 år gammel. For tre år siden meldte Hækkerup ud, at han led af den sjældne og uhelbredelige sygdom Multipel System Atrofi (MSA), der regnes for at være dødelig.

Han fortalte dengang til Jyllands-Posten, at sygdommen var:

- En forfærdelig sygdom, som det heldigvis kun er få, der stifter bekendtskab med.

Hans Hækkerup var medlem af Folketinget 1979-81 og 1984-2001. I Poul Nyrup Rasmussens regering var Hans Hækkerup forsvarsminister i årene 1993-2000.

Her var det særligt den sikkerhedspolitiske situation efter Den Kolde Krigs ophør, som Hækkerup engagerede sig i. Han vil blive husket som en utrolig dygtig forsvarsminister, siger Henrik Dam Kristensen (S), der sad i regering med Hækkerup.

- Han gjorde klart, at Socialdemokraterne skal være et parti, der påtager sig sit ansvar rundt omkring i verden. Når man kigger på hans tid som forsvarsminister, mener jeg også, at han med sin personlighed var med til at højne Danmarks standard, siger han.

- Der er bare nogle mennesker, som du mærker, har forstand på det, de taler om, fortsætter han.

Efter tiden i Folketinget blev han chef for FN's civile administration i Kosovo i et år. I 2008 blev han udpeget til formand for Forsvarskommissionen.

Hans Hækkerup kommer fra en større socialdemokratisk politikerfamilie.

Han var søn af tidligere udenrigsminister Per Hækkerup og bror til folketingsmedlem Klaus Hækkerup.

Desuden var han onkel til brødrene Nick Hækkerup, der er Handels- og Europaminister, og folketingsmedlemmet Ole Hækkerup. Begge er socialdemokrater.

I sine sidste år boede Hans Hækkerup i Mexico med sin kone Sussanne Rumohr Hækkerup. Hun blev for tre år siden udnævnt til Danmarks ambassadør i landet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce