Tidstyranniet i ældreplejen er på retur

Velfærd

09/3/14 9:59

Nick Allentoft

Flere kommuner dropper at registrere tidsforbruget på ydelser til ældre, viser rundspørge blandt ældrechefer.

Den omstridte tidsregistrering af plejepersonalets arbejde hjemme hos landets ældre borgere er kraftigt på retur. Det skriver Politiken mandag. 

For fem år siden krævede 47 procent af landets kommuner registrering af tidsforbruget, men i dag er andelen faldet til 21 procent. 

Det fremgår af en rundspørge til kommunernes ældrechefer, som plejepersonalets fagforbund, FOA, har gennemført både i 2009 og nu igen i 2014.

- Man er begyndt at anerkende medarbejderes faglighed og sætter nu spørgsmålstegn ved, om registrering af minutter nu også er den rigtige måde at styre på, siger Tine Rostgaard, der er professor i ældrepleje på Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, til Politiken.

Såvel Ældre Sagen som plejepersonalets fagforbund bifalder udviklingen.

- Det kan vi selvfølgelig kun glæde os over. Vi så gerne, at endnu flere kommuner tog samme beslutning, for det giver ikke mening, at vores medlemmer ude i ældreplejen skal dokumentere side op og side ned, hvad de foretager sig, i stedet for at tage sig af de ældre, siger Karen Stæhr, sektorformand i FOA, til Politiken.

Udviklingen ligger i tråd med anbefalinger fra både Ældrekommissionen og Produktivitetskommissionen, som begge barslede med rapporter i 2013.

Københavns Kommune er en af dem, der har gjort op med stopurene. Plejepersonalet skal nu hverken notere, når de kommer og går eller registrere hver enkelt ydelse, de udfører for den ældre under hjemmebesøget. Det stoppede i 2012. 

Samtidig har kommunen ændret den måde, ældre borgere bliver tildelt hjælp på. 

Før blev hr. Jensen visiteret til en række af 88 forskellige detaljerede ydelser, som for eksempel den øvre toilette (vask af ansigt, hals, arme og hænder, red.), påklædning og anretning af morgenmad, der alle skulle vare et bestemt antal minutter.

I dag tildeles han en såkaldt besøgsblok, der for eksempel kan hedde "moderat støtte til personlig pleje – morgen". Hr. Jensen får hverken mere eller mindre hjælp end før, men der er større frihed til at styre, hvad tiden skal bruges på.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.