Tre hårde stød sender Grækenlands regering i knæ

Ledelse

05/2/15 9:51

Nick Allentoft

Den Europæiske Centralbank smækker kassen i for grækerne, aktiekurserne dykker og nye lån bliver meget dyre.

Torsdag var ikke nogen rar dage for Grækenlands nye regering at vågne op til.

Den Europæiske Centralbank (ECB) meddelte, at den smækker kassen i over for Grækenland, og da børsen åbnede i Athen, faldt markedet med ni procent.

                    Læs også: EU spår høj græsk vækst med fare for buler

Det forplantede sig til de øvrige dele af Europa, hvor der også var fald på aktier.

Det tredje hårde stød kom, da rentesatsen på græske statsobligationer tikkede frem. Den er i løbet af natten steget til 10 procent og et godt stykke over, hvad Grækenland kan holde til, hvis der skal være håb om økonomisk genopretning i det dybt forgældede land.

Premierminister Alexis Tsipras og finansminister Yanis Varoufakis har i denne uge været på rundrejse til flere europæiske lande, EU og ECB for at genforhandle betingelserne for de gigantiske økonomiske redningspakker, som EU, ECB og Den Internationale Valutafond har stillet til rådighed.

Den græske regering vil slække sparepolitikken og ønsker økonomisk råderum til at kunne fremme økonomisk vækst.

Men da finansminister Varoufakis onsdag aften besøgte ECB, blev der ikke givet ved dørene.

ECB meddelte, at banken fra 11. februar ikke længere vil acceptere græske statsobligationer som sikkerhedsstillelse. Det har banken ellers tidligere gjort.

Det betyder, at det fra 11. februar er op til Grækenlands egen centralbank at skaffe likviditet til landets banker.

Samtidig bliver risikoen ved en eventuel græsk bankerot fjernet fra eurozonelandene og flyttet over på Grækenland selv.

Senere torsdag skal Varoufakis mødes med den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, og her skal han ikke vente megen sympati. Den tyske regering er indstillet på, at græskerne skal leve op til de eksisterende aftaler og ikke begyndte at gøre sig forestillinger om flere lempelser.

/ritzau/dpa

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.