Trods lægeprognose: Yderområder lider af akut lægemangel

Infrastruktur

14/03/2016 09:28

Nick Allentoft

For nogle patienter i Esbjerg er der 30 kilometer til den nærmeste lægeklinik på grund af mangel på læger. Mangel på læger vil være en udfordring de næste fem-ti år, men så vil det løse sig, lyder det fra regionerne.
Hvis man flytter til Esbjerg, kan man ikke blive tilmeldt en praktiserende læge. Manglen på læger er nemlig så akut, at der kan være op til 30 kilometer til den nærmeste ledige lægeklinik.    For på trods af at en ny lægeprognose er tæt på at afblæse den lægemangel, som har været set som en alvorlig trussel mod sundhedsvæsnet, er der store udfordringer i yderområderne, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V). 

- Selv om der kommer flere læger i fremtiden, løser man jo ikke udfordringerne her og nu, siger Stephanie Lose.

- Det er en uholdbar situation, at man som almindelig borger ikke har adgang til sin praktiserende læge, fordi det betyder rigtig meget for borgernes dagligdag. Det understreger, hvor akut lægemanglen er, fortsætter hun.   For at løse problemet i Esbjerg åbner Region Syddanmark hurtigst muligt en lægeklinik, der skal kunne servicere op mod 3500 patienter.    - Når vi indædt forsøger at finde læger til Esbjerg, må vi samtidig konstatere, at hvis vi finder læger, kommer de et andet sted fra, som også kommer til at mangle læger, siger Stephanie Lose.    Lægeprognosen betyder ifølge Berlingske, at der i 2035 være 33.713 læger i Danmark - eller næsten 6000 flere end tidligere hidtil antaget. Det skyldes, at lægerne er blevet hurtigere til at gennemføre medicinstudiet og den efterfølgende videreuddannelse til speciallæge. Samtidig stiger pensionsalderen, så lægerne er længere på arbejds­markedet, mens det er også er lykkedes af lokke flere udenlandske læger til Danmark. De positive udsigter glæder Stephanie Lose, som dog peger på fortsatte udfordringer:    - På den korte bane løser det ikke noget. Og når der kommer flere læger, er det også helt afgørende, at de fordeler sig ud i landet og ikke klumper sig sammen i de store byer, siger hun.

Regioner: Specialuddannelser skal lokke læger ud af byen

Når der om knap tyve år vil være over 33.000 læger i Danmark, er det vigtigt, at de bliver fordelt over hele landet og bliver ledt ind i de specialer, der er behov for.    Det siger formand for Danske Regioner Bent Hansen (S), efter en positiv lægeprognose har vist, at antallet af læger vil stige væsentligt i de kommende årtier.    Her og nu er der dog store udfordringer, og det vil der fortsat være de næste fem-ti år, siger Bent Hansen.   - Den akutte lægemangel skal vi forsøge at løse, mens vi venter på, at de nye læger kommer. Udfordringen er, at de mange nye læger også skal uddannes og i praktik, og derfor vil der være en rum tid i de kommende fem til ti år, hvor der fortsat vil være store udfordringer. Men når vi når forbi det punkt og frem til omkring 2020, så er det ligesom ketchupeffekten, som viser resultater sent. Så løser det sig, siger han.    Lægemanglen er særligt et problem i yderområderne, fordi lægerne klumper sig sammen i de større byer og i hovedstadsområdet.  I blandt andet Esbjerg er der lige nu så stor mangel på læger, at tilflyttere ikke kan blive tilknyttet en praktiserende læge i byen, men må køre op til 30 kilometer til den nærmeste ledige lægeklinik.   Ifølge Bent Hansen skal specialuddannelser lokke de kommende læger ud af de største byer.    - Jeg håber, at det for nye læger står klart, at når der bliver flere uddannelsespladser uden for universitetsbyerne, så må man rykke sig, hvis man vil have den specialuddannelse, man drømmer om, siger han.    - Så bliver man nødt til at flytte sig til Esbjerg eller Nykøbing Falster. Og nu er afstandene i Danmark alligevel så små, at det ikke er uoverkommeligt.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce