Udenlandske studerende mister retten til dagpenge

Velfærd

19/05/2014 10:30

Freja Eriksen

Kritikere frygter, at udenlandske dimittender vælger at forlade Danmark i stedet for at finde job.

Selv om regeringen vil tiltrække mere kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, risikerer den at gøre det modsatte.

I sit udspil til en reform af international rekruttering foreslår regeringen at begrænse internationale dimittenders ret til dagpenge, og det kan betyde, at de udenlandske studerende vælger at forlade Danmark, advarer kritikere ifølge Information.

Reformen, som beskæftigelsesministeren løftede sløret for i sidste måned, skal blandt andet gøre det lettere for danske virksomheder at tiltrække højtuddannet udenlandsk arbejdskraft og samtidig gøre Danmark bedre til at fastholde de udenlandske studerende, der vælger at studere her i landet. 

Regeringen lægger i udspillet også op til, at internationale dimittender fra lande uden for EU/EØS ikke længere skal have ret til dagpenge på dimittendvilkår, når de har færdiggjort en uddannelse i Danmark.

Det er en forfejlet strategi og et uheldigt signal at sende til omverden, mener blandt andet uddannelsestænketanken DEA.

- Godt nok er vi gode til at tiltrække udenlandske studerende, men hvis de får nys om, at dagpengeretten begrænses, kan det have en negativ effekt på deres tilskyndelse til at blive i Danmark, mener politisk chef i DEA Jannik Schack til Information.

Ifølge Jannik Schack bidrager udenlandske studerende positivt til samfundsøkonomien, hvis de bliver i Danmark og får et arbejde. Netop derfor er det vigtigt at undgå, at de rejser ud af landet, efter at de har taget deres uddannelse, for eller går investeringen i deres uddannelse tabt. 

Nikolaj Lubanski, direktør for talentafdelingen i nonprofitorganisationen Copenhagen Capacity, mener, at forslaget kan betyde, at nyuddannede udlændinge tager til takke med, hvad de kan få, frem for det, de er uddannet til.

- Alt andet lige må det gøre det sværere at være her. Og måske også skabe incitament til at tage andre job bare for at få noget at leve af, siger han til Information.

Forslaget er en del af finansieringen af den vækstplan, som regeringen præsenterede for nylig. I alt regner regeringen med at kunne spare 23 millioner kroner frem mod 2020 ved at fjerne internationale dimittenders ret til dagpenge.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce