V-borgmestre styrer fri af bilagssag

Politik

23/10/2013 09:13

Hver tredje vælger vil sætte kryds ved Venstre ved kommunalvalget. DF står til tilbagegang.

Vælgerne ser med milde øjne på Venstre - i hvert fald uden for Christiansborg.

Trods partiformand Lars Løkke Rasmussens bilagssag viser den første Voxmeter-måling forud for kommunalvalget, at partiet går frem den 19. november.

Ifølge målingen, som er foretaget for Ritzau, vil 29 procent af vælgerne sætte kryds ved Venstre. Til sammenligning fik partiet knap 25 procent af stemmerne ved kommunalvalget i 2009.

- Det er en interessant strømpil, som viser Venstre-borgmestrene ude i landet, at vælgerne godt kan skelne mellem lokalpolitik og landspolitik, siger Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor i statskundskab på Københavns Universitet.

Målingen er foretaget i efterårsferieugen, hvor kritikken af partiformandens dyre rejser for klimaorganisationen GGGI fyldte medierne, og selv om partiet går frem, så kunne det uden sagen have set endnu bedre ud, vurderer Kasper Møller Hansen.

- Mit gæt er, at partiet kunne have stået til en til to procent flere stemmer uden, siger han.

Socialdemokraterne er dog fortsat det største parti med 30 procent af stemmerne, hvilket svarer stort set til 2009-resultatet.

Dansk Folkeparti, som ellers i landspolitiske målinger står til en stor fremgang, mønstrer en lille tilbagegang.

Ulrik Kjær, valgforsker og professor ved Syddansk Universitet, er især overrasket over, at Socialdemokraterne ser ud til at beholde sine borgmesterposter.

- Det er overraskende, fordi man havde gættet på en tilbagegang. Men de har nogle gode spidskandidater, og så står de stærkt i de store kommuner med mange vælgere, siger Ulrik Kjær.

- Og når det kommer til Dansk Folkeparti havde jeg, og sikkert også partiet selv, regnet med en fremgang, siger han.

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hæfter sig især ved, at Enhedslisten forudses at få 6,60 procent af stemmerne, hvilket omtrent er en tredobling i forhold til 2009.

- Det er et ekstremt, og det vil overraske mig, hvis det viser sig, at tallene holder. Men der er ingen tvivl om, at tendensen går den vej, siger han.

Forskerne understreger alle, at tallene skal tages med forbehold, fordi hver tredje vælger endnu ikke har besluttet sig.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce