V og DF: Sundhedsplan truer personfølsomme oplysninger

Politik

16/8/13 12:11

Suleman Haider

Sundhedsministeren bør udstede garantier for, at følsomme personoplysninger ikke bliver solgt, lyder det.

Oppositionspartierne Venstre og Dansk Folkeparti advarer nu samstemmende imod regeringens vækstplan på sundhedsområdet.

Konkret advarer partierne mod salg af personlige oplysninger, da målet med planen er at trække investeringer til Danmark ved at give forskere og medicinalindustrien en mere enkel tilgang til befolkningens sundhedsdata.

Det tæller blandt andet millioner af blodprøver og vævsprøver.

- Vi forventer, at regeringen er i stand til at udstede nogle helt klare garantier for, at det er muligt at anonymisere borgernes oplysninger. Vi kan ikke gå på kompromis med sådan nogle garantier, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

Både Lægeforeningen og it-eksperter advarer i fredagens udgave af Jyllands-Posten mod planen, som de mener truer borgernes anonymitet og privatliv. 

De frygter, at industrien vil være villig til at betale store summer for at kunne spore personer, der har behov for medicin.

Ifølge Sophie Løhde blev udspillet præsenteret før sommerferien, og derfor sidder sundhedsminister Astrid Krag (SF) og gemmer sig bag sine embedsmænd.

- Ministeren burde komme på banen og levere helt klare svar på, hvordan man har tænkt sig at beskytte mod misbrug. Udspillet er præsenteret før sommerferien, og man burde allerede have overvejet grundigt, hvordan man i praksis har tænkt sig det her, siger hun.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, mener, at der er en alvorlig fare for, at anonymiseringen ikke vil være effektiv nok.

- Som person skal man selv kunne bestemme, hvilke oplysninger der går videre.

- Selvom oplysningerne bliver anonymiseret, er det ret tit, at man kan finde ud af, hvem det drejer sig om. Her skal vi gå det efter i sømmene, så det ikke er noget, der kan misbruges, siger Liselott Blixt.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce